Potpisana Povelja Udruženja “Djeca stubovi svijeta”: U svojoj zemlji budite primjer drugima

Preporučujemo

Šef kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Melvin Asin i predsjednica Udruženja “Djeca stubovi svijeta” Fatima Hukić potpisali su Povelju ovog Udruženja poručivši da djeca iz Bosne i Hercegovina shvataju da je evropska budućnost BiH i regiona njihova budućnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Održana je i kratka diskusija, koja je okupila učenike i uključila ih u razgovor o borbi protiv korupcije i ulozi mladih ljudi na putu BiH ka EU. Učesnici su imali priliku razgovarati i čuti o mogućnostima koje im donosi društvo bez korupcije.

- -

Šef kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Melvin Asin poručio je djeci, okupljenoj danas u Sarajevu, da je njihova Povelja vrijedna hvale.

“Vi sada dajete svije mišljenje, ideje, iznosite svoje potrebe i na taj način se približavate evropskim standardima. U demokratiji kakva je BiH, korupcija je najveća prijetnja s kojom se suočavaju obični ljudi, vi, mladi, djeca zaista najviše trpite zbog korupcije. Jer korupcija to čini jednom društvu”, rekao je Asin.

Izrazio je nadu da će BiH moći da se bori protiv korupcije.

Foto: Index.ba

“Vjerujemo da djeca zaslužuju da im se kaže istina. Dakle, u ime EU, bit ću iskren prema vama. Ono što vam ja govorim je da trebate da učite marljivo, da radite marljivo, trudite se i ne odustajete. Oslonite se na sebe i budite ponosni na svoje uspjehe. Manje korupcije znači više sredstava, mogućnosti za vas i vaše vršnjake, bolji život u vašoj zemlji, ne negdje drugo. Vi u svojoj zemlji budite primjer drugima. Vi ste stubovi ovog društva”, poručio je Asin.

- -

Udruženje “Djeca stubovi svijeta” će održati svoj 4. Međunarodni kongres djeteta u septembru ove godine.

Deklaracija Udruženja je sačinjena na prvom ovakvom skupu u julu 2000. godine u Sarajevu, na inicijativu predsjednice Udruženja, profesorice Fatime Hukić.

Hukić je podsjetila da je na prvom Međunarodnom kongresu poručeno da problem čovječanstva nije nedostatak stručnjaka pojedinih oblasti nego gubljenje čovjeka u ljudskom biću.

Foto: Index.ba

Udruženje ima za cilj da pošalje u svijet pozitivnu poruku od djece iz Bosne i Hercegovina, koja shvataju da je evropska budućnost BiH i regiona njihova budućnost.

“Vjerujemo da maksimalnim zalaganjem udruženja i podrškom institucija u BiH i međunarodnih institucija buduće generacije će sigurnije, dostojanstvenije koračati svojom lokalnom zajednicom, državom, planetom Zemljom. A to će samo ako budu usvajali visoka moralna načela i kvalitetno obrazovanje”, pojasnila je Hukić.

Prema njenim riječima, djeca BiH, našeg regiona gdje želimo partnerstvo, rođena su na velikoj granici Istoka i Zapada.

“Neko bi rekao na vjetrometini. Ja ne. Naša djeca su počašćena da su im i Istok i Zapad tako blizu da mogu usvajati sve što je dobro, lijepo i na Istoku i Zapadu, a da budu odgojeni tako da kažu ne svakom zlu odakle god dolazilo”, kazala je Hukić.

Foto: Index.ba

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...