Potpisivanje kolektivnog ugovora za željeznički saobraćaj u FBiH

preporučujemo

Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja u Federaciji Bosne i Hercegovine biće potpisan danas u sjedištu Vlade FBiH, u Sarajevu.Ovim ugovorom, regulisana su prava i obaveze za oko 3.000 zaposlenih a njime su uvećana prava kroz rast satnice, te izdvajanja po osnovu minulog rada i toplog obroka.

Ovo je drugi Kolektivni ugovor koji sadašnja Vlada potpisuje, u oblasti željezničkog saobraćaja, a prethodni je uspješno implementiran, tako da su izvršene obaveze prema zaposlenima. Tim ugovorom, u značajnoj mjeri su smanjeni sudski postupci po osnovu radnopravnih sporova u okviru JP ŽFBiH.

U ime Vlade FBiH, ugovor će danas potpisati federalni ministar za saobraćaj i komunikacije Denis Lasić, zatim predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Nukić, predsjednik Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Arapović i predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH Igor Boban.

Ovo je peti granski kolektivni ugovor koji Vlada FBiH potpisuje u drugom krugu pregovora, od usvajanja Zakona o radu, u toku ovog mandata. Preostalo je okončanje procedure oko potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora za područje djelatnosti telekomunikacija.

U toku 2016., u prvom krugu, dogovoreno je i potpisano svih šest kolektivnih ugovora za koje je Federalna vlada zadužena, te je na ovaj način još jednom pokazana njena odlučnost da jača socijalni dijalog i partnerski odnos sa sindikatima, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Najnovije

U Bosni i Hercegovini još 82 osobe pozitivne na koronavirus

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su registrovana 82 slučaja zaraze koronavirusom, a nije bilo novih smrtnih...