Potpisivanje kolektivnog ugovora za željeznički saobraćaj u FBiH

Preporučujemo

Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja u Federaciji Bosne i Hercegovine biće potpisan danas u sjedištu Vlade FBiH, u Sarajevu.Ovim ugovorom, regulisana su prava i obaveze za oko 3.000 zaposlenih a njime su uvećana prava kroz rast satnice, te izdvajanja po osnovu minulog rada i toplog obroka.

Ovo je drugi Kolektivni ugovor koji sadašnja Vlada potpisuje, u oblasti željezničkog saobraćaja, a prethodni je uspješno implementiran, tako da su izvršene obaveze prema zaposlenima. Tim ugovorom, u značajnoj mjeri su smanjeni sudski postupci po osnovu radnopravnih sporova u okviru JP ŽFBiH.

- -

U ime Vlade FBiH, ugovor će danas potpisati federalni ministar za saobraćaj i komunikacije Denis Lasić, zatim predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Nukić, predsjednik Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Arapović i predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH Igor Boban.

Ovo je peti granski kolektivni ugovor koji Vlada FBiH potpisuje u drugom krugu pregovora, od usvajanja Zakona o radu, u toku ovog mandata. Preostalo je okončanje procedure oko potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora za područje djelatnosti telekomunikacija.

U toku 2016., u prvom krugu, dogovoreno je i potpisano svih šest kolektivnih ugovora za koje je Federalna vlada zadužena, te je na ovaj način još jednom pokazana njena odlučnost da jača socijalni dijalog i partnerski odnos sa sindikatima, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Najnovije

Cijene nafte pale ispod 82 dolara

Cijene nafte pale su jučer na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, budući da je među trgovcima prevladala bojazan da...