- Advertisement -

Potpredsjednica Delegacije EP-a za odnose sa BiH direktno optužila Varhelyija za blokiranje EU puta naše zemlje

Preporučujemo

Delara Burkhardt, potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, oglasila se saopštenjem za javnost uoči početka samita EU – Zapadni Balkan, u kojem je izjavila kako unutar EU postoje protivnici vladavine prava i demokratije.

Ona smatra da, imenom i prezimenom, postoje odgovorni ljudi zbog toga što zemlje Zapadnog Balkana neće dobiti kandidatski status za EU, za razliku od Moldavije i Ukrajine.

– Ako zaboravimo Zapadni Balkan, EU rizikuje dalji gubitak kredibiliteta i evropskog zamaha u regionu. Mi Evropljani treba da shvatimo kakvo nam moćno geopolitičko oruđe proširenje stavlja na raspolaganje, rekla je Burkhardt.

Poručuje kako Bosna i Hercegovina, bez odlaganja, mora dobiti kandidatski status za Evropsku uniju.

– Bosna i Hercegovina mora bez odlaganja postati kandidat za EU kako bi dobila signal povjerenja u zajedničku evropsku budućnost. Ovo moraju slijediti i pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo. Na ovaj način nudimo zaštitu od autokratskih struktura i omogućavamo život u slobodi, demokratiji i vladavini prava, ističe ona izražavajući podršku inicijativi Slovenije u vezi sa dodijeljivanjem kandidatskog statusa za našu zemlju.

Ona ističe kako je najveći protivnik demokratije zbog kojeg Evropska unija gubi kredilitet zapravo njen komesar za proširenje – Oliver Varhelyi.

– Ali protivnik demokratije i vladavine prava sjedi pod našim krovom. Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi, ne slijedi interese Evropske unije, već svoju agendu, koja očigledno ima za cilj destabilizaciju regiona. Njegovi postupci riskiraju da EU potpuno izgubi kredibilitet, obeshrabri proevropske snage i osnaži one koji žele evropski novac, ali ne vrijednosti. Predsjednica Evropske komisije koja je vjerodostojno zainteresirana za Zapadni Balkan sada mora budno pratiti postupke komesara za proširenje, kaže Burkhardt.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...