Potpredsjednica Parlamenta FBiH i Glavnog odbora SBB Vesna Švancer mjesec dana u pritvoru

Preporučujemo

Općinski sud u Tuzli odredio je jednomjesečni pritvor Vesni Švancer (SBB), potpredsjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

Ona je zbog zloupotrebe položaja i pribavljanja nezakonite koristi uhapšena u petak u policijskoj akciji kodnog naziva “Globus” koja je sprovedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona dok je u subotu predata u nadležnost tuzlanskog tužilaštva, a potom je sprovedena u ženski odjel KPZ-a Tuzla, piše Faktor.

- -

Švancer se sumnjiči da je davala grantove određenim udruženjima, a nakon čega su iz udruženja novac vraćali novac njoj naruke.

Bespovratna novčana sredstva ona je u više navrata odobravala u periodu od godine, a ovlaštene osobe organizacija kojima je dodjeljivala novac polovinu iznosa su morale uplatiti na njen račun. Tako je nelegalno stekla veću imovinsku korist.

Ona je, što je javnosti poznato, i ranije osuđivana zbog prevare.

Osim Švancer uhapšen je i Said Kapetančić iz Gračanice. Radi se također o članu SBB-a, kandidatu te stranke za Općinsko vijeće Gračanice na prošlim lokalnim izborima. On je nakon saslušanja u policiji pušten na slobodu.

- -

Podsjećanja radi iz SBB je najavljeno da će razmotriti njeno isključivanje iz stranke, ali to se još uvijek nije desilo. Švancer je i potpredsjednika Glavnog odbora SBB, izabrana na tu poziciju krajem 2015. godine.

Najnovije

Dodik: Očekujem dvotrećinsku većinu u NSRS prilikom usvajanja Deklaracije

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini RS, Deklaracije...