Potvrđena optužnica u predmetu Rade Garić

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 23. augusta ove godine optužnicu koja optuženog Radeta Garića tereti za počinjenje krivičnog djela zločina protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Rade Garić, u periodu od aprila do kraja 1992. godine, u općini Vlasenica, u okviru širokog i sistematičnog napada srpskog Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Vlasenica, paravojnih formacija, Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske i dijela Jugoslavenske narodne armije i to Novosadskog korpusa JNA, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva općine Vlasenica, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva općine Vlasenica na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

- -

Optuženi Garić se, također, tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada, koji su u periodu od 6. jula do augusta 1995. godine vršili Vojska Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva Zaštićene zone UN Srebrenica, u svojstvu komandira Interventnog voda u sastavu Vlaseničke brigade, znajući za taj napad i da njegove radnje čine dio napada, počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda, ubistvima i mučenjem.

Optuženi Rade Garić se nalazi u pritvoru od 21. decembra 2017. godine.

Najnovije

Obrnula se situacija: Maslac čak tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

Mlijeko, mliječni proizvodi i meso nekada su bili namirnice po koje su zbog povoljnije cijene stanovnici Hrvatske redovno dolazili...