Potvrđena optužnica za zločine u Čemernom

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv 11 osoba zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima te podstrekavanja na činjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih djela na području Čemernog (općina Ilijaš) 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno s drugim njima poznatim licima, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

- -

Cilj UZP-a, kako je navedeno, bilo je ubistvo svih lica srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), kao i neopravdano uništenje njihove imovine, piše detektor.ba.

Ove zločine, kako stoji u potvrđenoj optužnici, Hadžić i ostali su počinili kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastva policije Republike BiH.

U to vrijeme, prema optužnici, Džemal Hadžić je bio komandant Prvog odreda “Sretno” TO-a Breza kojem su bili potčinjeni pripadnici Prve i Druge čete TO-a Kakanj. Teufik Turudić je, prema optužnici, obavljao funkciju komandira Druge čete TO-a Kakanj, dok su Džemal Smolo, Senad, Benjamin i Haris Sikira bili pripadnici drugog voda te čete.

Tužilaštvo BiH tereti Enesa Duraka u svojstvu aktivnog policajca i rukovodioca pripadnika aktivnog i rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, čiji je pripadnik bio i Hamdija Spahić. Mirsad Bešlija je optužen u svojstvu komandira čete TO-a Korita, koja je pripadala TO-u Ilijaš, a čiji su pripadnici bili i Nusret i Mirzet Bešlija.

- -

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, tokom napada koji se desio 10. juna 1992. ubijeno je oko 30 osoba srpske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina. Među ubijenima je bilo i deset žena.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...