- Advertisement -

Potvrđena optužnica za zločine u Čemernom

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv 11 osoba zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima te podstrekavanja na činjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih djela na području Čemernog (općina Ilijaš) 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno s drugim njima poznatim licima, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

Cilj UZP-a, kako je navedeno, bilo je ubistvo svih lica srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), kao i neopravdano uništenje njihove imovine, piše detektor.ba.

Ove zločine, kako stoji u potvrđenoj optužnici, Hadžić i ostali su počinili kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastva policije Republike BiH.

U to vrijeme, prema optužnici, Džemal Hadžić je bio komandant Prvog odreda “Sretno” TO-a Breza kojem su bili potčinjeni pripadnici Prve i Druge čete TO-a Kakanj. Teufik Turudić je, prema optužnici, obavljao funkciju komandira Druge čete TO-a Kakanj, dok su Džemal Smolo, Senad, Benjamin i Haris Sikira bili pripadnici drugog voda te čete.

Tužilaštvo BiH tereti Enesa Duraka u svojstvu aktivnog policajca i rukovodioca pripadnika aktivnog i rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, čiji je pripadnik bio i Hamdija Spahić. Mirsad Bešlija je optužen u svojstvu komandira čete TO-a Korita, koja je pripadala TO-u Ilijaš, a čiji su pripadnici bili i Nusret i Mirzet Bešlija.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, tokom napada koji se desio 10. juna 1992. ubijeno je oko 30 osoba srpske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina. Među ubijenima je bilo i deset žena.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Policija rastjerala Paradu ponosa u Istanbulu, “gej marš” godinama je zabranjen u Turskoj

Turska policija razbila je masu koja se okupila danas u Istanbulu kako bi održali paradu ponosa u ovom gradu....