Povećanje akciza samo ojačalo crno tržište: Cijene cigareta u BiH neko vrijeme neće rasti 

Preporučujemo

Stalni rast akciza na duhan i cigarete, proteklih godina,  isključivo je odgovoran za razvoj crnog tržišta duhana u Bosni i Hercegovini.

Shvatili su to nakon brojnih analiza i članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), koji je prihvatio informaciju Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama.

Radna grupa predložila je uvođenje moratorija na dalje povećanje akciza na cigarete, najvjerovatnije u naredne tri godine.

Iz godine u godinu, akcize na cigarete rastu, s vremena na vrijeme hapse se krijumčari i oduzimaju nelegalna pakovanja cigareta i duhana, ali se u suštini teško išta mijenja jer crno tržište cvjeta.

Da nešto ne štima na tržištu jasno je bilo već 2013. kada po prvi put od uvođenja akciza 2009. dolazi do pada iznosa novca prikupljenog po ovom osnovu.

Dosadašnje povećanje akciza bilo je zasnovano na zakonskim odredbama koje se pozivaju na direktive EU, pa je BiH imala najviše cijene u zemljama regiona, odnosno u onima koje su van EU.

Kako su iz godine u godinu zbog povećanja akciza rasle cijene cigareta, konzumenti u BiH su počeli kupovati rezani duhan, čija je cijena bila puno prihvatljivija. Međutim, UIO BiH odlučila je uvesti akcize i na rezani duhan, te su se konzumenti okrenuli “crnom tržištu duhana“.

 Došlo je do enormne ekspanzije tržišta rezanih duhana, gdje konzumenti kupuju sirovine sumnjivog porijekla, po izuzetno povoljnim cijenama.

Stručnjaci u BiH nekoliko puta do sada su priznali da stalno povećanje akciza na cigarete i njihovo usklađivanje s EU nije dalo nikakve rezultate, te da je došlo do pada prihoda, ali i drastičnog rasta crnog tržišta.

Ukoliko na narednoj sjednici Upravni odbor UIO konačno odluči da se uvede moratorij, procedura je takva da na njihov prijedlog Vijećeministara BiH mora izmijeniti Zakon o akcizama i uputiti ga Parlamentu BiH koji daje zeleno svjetlo.

Ukoliko sve bude išlo kako je planirano, moratorij će biti uveden od 1. januara naredne godine.

(Index.ba)

Najnovije

Dok u Sarajevu ne može, u Zeničko-dobojskom kantonu policija oduzela više od 200 automobila

Sankcionisanje prestupnika u saobraćaju jedan je od primarnih zadataka policijskih struktura u BiH. Dok pojedini MUP-ovi godinama oduzimaju vozila,...