Povezuje ih negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 7. maja. 2021. godine, da visoki predstavnik treba ispuniti obećanje koje je dao porodicama žrtava genocida i nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida koji bi trebao da predviđa zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

Reagujući na današnju posjetu austrijskog književnika i negatora genocida Petera Handkea Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik Salkić je istakao da je današnja posjeta na dan rušenja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci dodatno uznemiravanje žrtava i vjetar je u leđa negatorima genocida i onima koji veličaju ratne zločince.

Da imamo zakon o zabrani negiranja genocida današnja posjeta Petera Handkea sa ciljem širenja ideje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca ne bi bila moguća.

Posjeta na dan kada je srušena Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci je dodatno uznemiravanje žrtava i vjetar je u leđa negatorima genocida i onima koji veličaju ratne zločince.

Visoki predstavnik treba ispuniti obećanje koje je dao porodicama žrtava genocida i nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida koji bi trebao da predviđa zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

Prijem Petera Handkea od strane onih koji u političkom smislu predstavljaju bosanske Srbe pokazuje njihovu privrženost ratnim zločincima i nastavku negiranja presuđenog genocida.

Odsustvo katarze, empatije za žrtve, priznanja genocida i kontinuitet veličanja ratnih zločinaca glavna su prepreka izgradnji povjerenja i stabilnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

Zbog ponašanja političkih predstavnika bosanskih Srba, koji dominantno čine vlast u entitetu koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, potrebno je u budućnosti na najozbiljniji način razmotriti status područja na kojem je počinjen, dokazan i presuđen genocid.

Međunarodna zajednica treba najozbiljnije razmotriti činjenicu da su u Dejtonskom mirovnom sporazumu kroz teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine i naziv entiteta nagradili one koji su osuđeni za počinjeni genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške zločine, te tu grešku ispraviti u budućim ustavnim promjenama.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...