Povodom Bajrama: U Općini Stari Grad podijeljene novčane donacije boračkoj populaciji

preporučujemo

I ove godine Općina Stari Grad obradovala je pripadnike boračke populacije prigodnim novčanim donacijama povodom predstojećeg Bajrama. Prema riječima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, sistemsko rješenje u znak podrške i priznavanja prava boračkoj populaciji još nije nađeno, a ovi mali znaci pažnje nešto su što se u Starom Gradu praktikuje niz godina.

“Naša tradicija podjele novčanih donacija traje skoro desetak godina i okupljamo se ovako povodom ramazanskog i Kurban Bajrama i Dana Općine Stari Grad. Ovo je zaista mali znak pažnje, sistemska rješenja od strane države nažalost nisu pronađena, a trebala su biti urađena mnogo mnogo prije, prije dvadeset godina. Sada, u 2018. godini je to možda i nemoguće ispraviti,” kazao je Hadžibajrić.

Pravo na bajramske hedije Općine Stari Grad imali su članovi porodica šehida koji su nalaze u općinskoj evidenciji, nezaposleni demobilisani borci sa evidencije Biroa za zapošljavanje Stari Grad i RVI prema spiskovima koje Općini dostavljaju boračka udruženja iz Starog Grada. Danas ih je podijeljeno 175, i to 100 šehidskim porodicama, 50 nezaposlenim RVI i 25 nezaposlenim demobilisanim borcima, a ukupni iznos podijeljenih donacija je 17.500 KM.

Emira Avdagić je iz šehidske porodice, a muž joj je poginuo u ratu. “Radim kao profesorica u Srednjoj ekonomskoj školi, majka sam dva studenta i namjeravam sa njima podijeliti ovu bajramsku hediju. Ovo je treći put da primam ovaj vid pomoći i mnogo sam zahvalna Općini Stari Grad. Pažnja ovog tipa mi prvenstveno znači kao priznanje mom rahmetli mužu, novac je simbolika u ovom slučaju,” kazala je Emira.

Donacija je danas uručena i Suadu Meci, ratnom vojnom invalidu. “Hvala u ime svih nas koji dobijamo hedije, a ima nas mnogo. Znači nam jer nas se sjete i daju priznanje za sve ono što smo učinili za našu državu i Stari Grad. Mnogi su dali ono najvažnije, svoj život, a ja i mnogi drugi, dio svog sopstvenog tijela,” kazao je Meco.

Hurija Dizdarević je također iz šehidske porodice, a hedija će joj pomoći za bogatiju bajramsku trpezu. “Ovu hediju dobijamo već godinama zahvaljujući načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad. Ovo će značiti mojoj porodici za pripremu bogatije bajramske trpeze, neizostavne baklave i bureka i malo bajramluka najmlađim,” kazala je.

Najnovije

Veliki broj Sarajlija duže od 19 sati bez vode, ViK najavio normalizaciju za poslijepodne

KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo obavještava korisnike da su radovi na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 mm...