POVRATNICI U RS SVAKODNEVNO NA UDARU: “Kolji balije” nadležni tužilac Srbin okvalificirao kao djelo “oštećenja”

Preporučujemo

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj najoštrije osuđuje izljeve šovinizma, prijetnji i zastrašivanja koja su nacionalističkim porukama upućena prema Bošnjacima u naselju Pridjel Gornji ali i u samom gradu Doboju.

Prijeteći grafiti “Kolji balije” i “četiri S” ispisani su na podvožnjaku u selu Pridjel Gornji, u kojem žive Bošnjaci, povratnici. Grafiti koji uznemiruju nesrpsko stanovništvo danas su osvanuli i u gradu Doboju. Grafitima autori poručuju da se ne odriču Ratka Mladića, za genocid osuđenog ratnog zločinca.

“Nedvosmisleno je riječ o vjerskoj i nacionalnoj netrpeljivosti koja se, nažalost, u posljednje vrijeme sve više i sve češće ispoljava kroz ovakve poruke zbog čega se Bošnjaci danas u Doboju osjećaju ugroženo i ne osjećaju se sigurno”, navedeno je iz MIZ Doboj za Preporod.info u reakciji na prijeteće grafite koji su jutros osvanuli u Doboju i prigtradskom naselju Pridjel.

Dodaju da takvih grafita ima na više mjesta u samom gradu.

“Izražavamo bojazan da ovakvi kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja bezbjednosnog stanja u Doboju i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja”, upozoravaju iz MIZ Doboj.

Kako saznajemo iz medija, nadležni tužilac je navedeno djelo okvalificirao samo kao oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

“To je apsurdno jer se u takvim okolnostima autori ovakvih šovinističkih poruka amnestiraju od odgovornosti i samim tim indirektno podstiču da nastave širiti strah i mržnju. S tim u vezi pozivamo sve nadležne, političke i pravosudne, institucije da pravovremeno i efikasno djeluju kako bi se počinioci otkrili i adekvatno sankcionisali, kako bi se ubuduće spriječili ovakvi “incidenti’”, istakli su.

Iz Medžlisa napominju da vrijednosti suživota i tolerancije koji se promoviraju u Doboju nemaju alternativu i moraju biti praktično zaštićene kako ne bi ostali samo slovo na papiru.

“Bošnjaci koji žive u Gornjem Pridjelu u entitetu RS zabrinuti su i razočarani zbog ovog događaja”, rekao je Harun-ef. Arnaut, imam u Pridjelu.

“Živjeti među populacijom koja na ovaj način iskazuje svoje razmišljanje i mišljenje o Bošnjacima nije lahko. Iako pretpostavljam da je ovo djelo osoba koje su mlađe životne dobi, znamo da je to odraz kućnog odgoja. Džematlije i mještani Pridjela Gornjeg s kojima sam uspio razgovarati pokazali su zabrinutost i dozu razočaranosti ovim grafitom, jer ga ni na koji način nisu isprovocirali, ili bilo šta drugo uradili kako bi izazvali netrpeljivost prema komšijama srpske nacionalnosti” kaže efendija Arnaut za Preporod.info.

Upozorio je da su Bošnjacima ovakve poruke i ranije upućivane na sličan način.

“U Doboju kao imam radim četiri i po godine, od toga više od godinu dana sam na službi u Pridjelu Gornjem, i znam da ako se iko zalaže za suživot i toleranciju, to su Bošnjaci, a na kraju kao vid zahvalnosti dobiju ovakve poruke. Također, ovo nije prvi put na području Doboja da u mjestima u kojem živi bošnjačko stanovništvo osvanu ovakve poruke i ovakvi grafiti”, naveo je Harun-efendija Arnaut. Preporod.info

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...