Povratniku sa sirijskog ratišta Sud BiH odredio pritvor

Preporučujemo

Državni sud odredio je pritvor Vildanu Ključi u trajanju od mjesec dana, koji se prije tri dana dobrovoljno vratio u Bosnu i Hercegovinu a sumnjiči se za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji.

Sudija Goran Radević pojasnio je da se osumnjičeni Ključo dobrovoljno vratio u BiH, nakon čega je priveden, te da je odbio da zaprimi dokumentaciju s dokazima.

- -

Ključo prilikom ulaska sudije na ročiste nije ustao, niti prilikom obraćanja, zbog čega je Radević kazao da je u pitanju nepoštivanje Suda.

– Nije nepoštivanje Suda, nego je iz vjerskih razloga. Ja poštujem ovaj Sud, zato sam se i predao – rekao je Ključo.

Radević je kazao da bi u drugim okolnostima udaljio osumnjičenog iz sudnice zbog takvog postupka, ali da smatra dragocjenim da se nalazi u sudnici nakon više od 11 godina.

Na ročištu za određivanje mjera pritvora tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da se istraga vodi još od 2012., a da je 2017. godine bilo doneseno rješenje o određivanju mjera pritvora, ali i raspisana međunarodna potjernica zbog nedostupnosti Ključe organima gonjenja.

- -

– Tužilaštvo ne vidi dobrovoljnost u ovom predmetu, jer smo svjesni da je u ovom trenutku teroristička organizacija u Siriji u fazi raspadanja. Da se 2014. godine predao, tada bismo mogli razmatrati, ali on je 11 i više godina nedostupan organima – rekao je tužilac.

Branilac osumnjičenog Senad Bilić kazao je da ostaje kod ranijeg dostavljenog odgovora na rješenje, tražeći izricanje blažih mjera, poput kućnog pritvora i policijskog nadzora nad njim.

– S druge strane, njemu se stavlja na teret da se pridružio stranoj paravojnoj formaciji, odnosno terorističkoj organizaciji od 2012. godine, a ta organizacija je tek od 2013. godine proglašena terorističkom – ukazao je Bilić.

Podsjetio je da se osumnjičeni predao dobrovoljno kada je za to ispunio mogućnosti.

– Ja bih se vratio davno, ali sam prethodnih godina imao problema s grupama koje su vladale i nisu mi dale da idem, nisam imao ni dokumente ni novac. Grupe koje su vladale tražile su da se pridružim njima i da dam novac, ja to nisam htio, niti sam imao novac – pojasnio je osumnjičeni Ključo.

Rekao je da je bio nekoliko puta ranjavan i da je trenutno bolestan, zbog čega mu je potrebno liječenje. Objasnio je da je po dolasku u Tursku, u nedostatku dokumenata, tražio od Konzulata da mu pomogne s procedurom vraćanja u BiH.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...