Pozadina disciplinske prijave protiv dr.Fatime Gavrankapetanović: Politikom se smiju baviti jedino direktorica Izetbegović i njena desna ruka Enra Suljić

Preporučujemo

Doktorica na odjelu ginekologije i akušerstva Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović u izjavi za “Špicu” Televizije Sarajevo potvrdila je da je dobila disciplinsku prijavu sa KCUS-a, te kazala kako su navodi da je učinila povredu radne obaveze netačni zbog čega je već angažovala advokata.

U prijavi se, naime, navodi da je dr. Gavrankapetanović-Smailbegović 14. septembra ranije izašla s posla na KCUS-u te da je viđena u frizerskom salonu, a da o izlasku s posla nije obavijestila pretpostavljenog zbog čega je ugrozila pacijente.

„To je sve jedna obična i notorna laž. Ova disciplinska prijava koja je potpuno neosnovana je još jedan dokaz vršenja mobinga nada mnom u Kliničkom centru”, kazala je doktorica Gavrankapetanović-Smailbegović.

Upitala je nadležne na KCUS-u da li je veći problem to što je iz najveće medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini u jednom danu otišlo 13 anesteziologa ili je veći problem “frizura”?

“Umjesto da se bavimo puno važnijih stvarima, našim zdravstvenim sistemom koji je toliko zapušten, odlascima mase ljekara i medicinskih sestara iz Kliničkog centra ili time da vam u jednom danu ode 13 anesteziologa. Je li to veći problem ili je veći problem moja frizura?”, navela je Gavrankapetanović-Smailbegović.

Tvrdi da je pozadina disciplinske prijave njen politički angažman u Stranci za Bosnu i Hercegovini ispred koje je kandidovana za Skupštinu Kantona Sarajevo. Zanimljivo je naime da je Gavrankapetanović-Smailbegović disciplinsku prijavu dobila nakon što je izjavila da u Skupštini Kantona Sarajevo ne treba praviti spektakl, nego ozbiljno raditi i donositi važne odluke. S druge stranke, na istoj poziciji i u istoj izbornoj jedinici za Skupštinu Kantona na listi ispred SDA je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, koja je najavila da ako uđe u Skupštinu KS “to će biti spektakl”. Iako disciplinska prijava s ovim političkim detaljom nema direktne veze, ali je itekako simptomatična. Ili se, ipak, politikom smije baviti samo direktorica Izetbegović i njena desna ruka Enra Suljić.

Suljić je inače prva saradnica na KCUS-u direktorice Sebije Izetbegović, a kroz tu saradnju i prijateljstvo, postala je i član SDA.

Gavrankapetanović-Smailbegović ističe da je sramno takvo ponašanje nadležnih na KCUS-u.

“Pozadina svega ovoga je moj politički angažman u Stranci za BiH, jer je opšte poznata činjenica da ću se maksimalno potruditi da ispravim nepravdu koja trenutno vlada u zdravstvenom sistemu”, navela je doktorica Gavrankapetanović-Smailbegović.

Dodala je da je ova disciplinska prijava samo još jedan u nizu pokušaja da dobije otkaz na KCUS-u.

“Kolegica koja me nezakonito uslikala zaboravila je jednu činjenicu, a to je da moje radno vrijeme u Kliničkom centru po ugovoru udružujem sa radnim vremenom na Medicinskom fakultetu. Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja da dobijem otkaz na Kliničkom centru i da me automatski otjeraju i sa Medicinskog fakulteta gdje sam jedini predavač na Katedri za ginekologiju pored Sebije Izetbegović“ – kaže Gavrankapetanović-Smailbegović.

Navela je da su protiv nje podnesene još dvije disciplinske prijave za koje je pravnim putem dokazala da su bile neosnovane.

“Do sada sam već dobila evo treću disciplinsku prijavu. Jednu sam dobila dok sam bila direktorica discipline, sasvim neosnovanu. Putem advokata sve smo pobili i nisam dobila nikakvu kaznu. Drugu prijavu sam dobila zbog Medicinskog fakulteta. Rečeno mi je da nisam nosila doznake za vrijeme bolovanja i u Klinički centar i na Medicinski fakultet iako se to nikada do sad nije radilo. Doznake se nose tamo gdje je prvi poslodavac, a ja sam prijavljena sedam sati na KCUS i pola sata sam prijavljena na Medicinskom fakultetu. Onog momenta kada sam otišla moja šefica Katedre je znala da sam na bolovanju i znao je Medicinski fakultet, znala je dekanesa. I ta disciplinska prijava je odmah pobijena. Tako će završiti i treća zato što apsolutno nije bilo nikakvog razloga da mi se da disciplinska prijava. Nije istina da je to bilo u toku radnog vremena. Ja sam sedam sati prijavljena na Kliničkom centru. To je bilo iza 15 sati, tako da zaista ne znam odakle pravo toj kolegici da me slika u frizerskom salonu mimo radnog vremena. Advokata sam već angažovala, jer očito s ovakvim ljudima možete razgovarati samo preko advokata“ – istakla je Gavrankapetanović-Smailbegović.

Osvrnula se i na optužbe sa Kliničkog centra da na posao nije dolazila osam godina.

“Prvi put čujem da osam godina nisam došla na posao. Pa znate li vi koji je to vremenski period. Sve ostalo što sam čula to je sve na nivou trača bez apsolutno ikakvih dokaza o tome. Nek prilože ijedan dokaz o tome, nek ga objave javno“ – poručila je dr. Gavrankapetanović-Smailbegović.

S KCUS-a su za Špicu kazali da je Komisija za disciplinske prijave KCUS-a po prijemu prijave detaljno analizirala priložene dokaze putem kojih je utvrđeno da je dr. Gavrankapetanović-Smailbegović “neovlašteno napustila radno mjesto te u puno radno vrijeme neovlašteno boravila u frizerskom salonu”.

Zaboravili su da Zakon o radu FBiH dr. Gavrankapetanović-Smailbegović omogućava jedan sat odmora tokom radnog vremena. U članu 44., stav 1 i 2 ovog zakona stoji: Radnik koji radi duže od šest sati dnevno, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta. Poslodavac je dužan radniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.

Osim toga, veliki broj ljekara, njih na stotine upozorava godinama na mobing uprave najveće zdravstvene ustanove u zemlji na čelu sa dr. Sebijom Izetbegović. Ljekari su upozoravali ne samo na pritisak uprave, nego i na katastrofalne uslove u kojima rade.

Mnogi su zbog toga bili primorani otići s KCUS-a, među kojima i brat dr. Fatime Gavrankapetanović-Smailbegović, vrsni ortoped dr. Ismet Gavrankapetanovića, koji je smijenjen sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju, a potom otpušten.

 

Najnovije

Policija zabranila gledateljima unošenje kišobrana na utakmici između Igmana i Tuzla Cityja

FK Igman obavijestio je navijače da je odlukom policije zabranjen unos kišobrana na današnju utakmicu 17. kola Premijer lige...