Požar kod Neuma i dalje bukti, čeka se pomoć helikoptera i kanadera

Preporučujemo

Požar koji je jučer u poslijepodnevnim satima izbio u selima kod Neuma još uvijek nije u potpunosti lokalizovan, ali su zahvaljujući dobroj koordinaciji vatrogasaca objekti sačuvani.

Kako nam je potvrđeno iz Civilne zaštite Neum, vatra još uvijek bukti na nepristupačnim područjima, ali kuće i stanovništvno nisu izloženi opasnosti.

Također, iz neumske civilne zaštite kažu da su zatražili pomoć pri gašenju požara od susjedne Hrvatske, kao i od Oružanih snaga BiH.

Za sada se čeka odobrenje od Predsjedništva BiH za slanje helikoptera Oružanih snaga BiH koji su i do sada pomagali pri gašenju vatre koja je ovog ljeta opustošila značajan dio juga naše zemlje.

Također, iz Profesionalne vatrogasne postrojbe Neum kažu da im pomoć danas pružaju i mostarski vatrogasci.

Gradonačelnik Neuma Dragan Jurković kazao je za Fenu da je vatra uništila veliki broj maslinika.

“Požar se opet aktivirao u selu Papratnica i širi se prema kućama. Nadam se da ćemo to uspjeti sanirati, ali jak vjetar tu liniju brzo pomjera i teško ćemo obraniti da to ne ode dalje prema Zelenikovcu i Hutovu bez potpore iz zraka. Najviše štete požar je napravio maslinicima, stradalo je više od 60 posto maslina u ovom neumskom zaleđu”, kazao je Jurković.

Najnovije

Selaković: Srbija ne može prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regijama

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u nedjelju kako Srbija, u skladu s Poveljom UN-a i principima...