Pozitivan trend: FBiH imala 390,2 miliona KM direktnih stranih ulaganja u godini pandemije

preporučujemo

Prošla godina, koju je obilježila globalna ekonomska recesija uzrokovana pandemijom COVID-19, ipak je uspjela polučiti pozitivan trend kada je riječ o direktnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH, istaknuto je danas iz Vlade FBiH.

Prema informaciji usvojenoj na današnjoj sjednici Federalne vlade, direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini u 2020. godini iznosila su 678,2 miliona KM, od čega se na Federaciju BiH odnosi 390,2 miliona KM.

– Vodećih pet zemalja investitora po iznosu ulaganja u 2020. godini u Federaciji BiH, čiji zbirni iznos ulaganja iznosi 318 miliona KM, bile su Hrvatska (134,7 miliona KM), Austrija (59,9 miliona KM), Turska (54,8 miliona KM), Njemačka (42,7 miliona KM) i Slovenija (25,8 miliona KM) – saopćeno je nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena informacija o direktnim stranim ulaganjima.

Navedeno je i kojih su to pet najznačajnijih djelatnosti u kojima su tokom 2020. godine registrirana strana ulaganja.

– U pitanju su finansijske uslužne djelatnosti (osim osiguranja i penzijskih fondova), trgovine na veliko i na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima), proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, poslovanje nekretninama i proizvodnja prehrambenih proizvoda – saopćeno je.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, ukupno je dosad, do kraja 2020. godine, u FBiH bilo nešto više od 9 milijardi KM direktnih stranih ulaganja, preciznije 9,062 milijarde KM.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti potrošilo oko 12.000 KM na poklone, ručkove u Blagaju, Bihaću…

U Ministarstvu sigurnosti BiH, za razliku od ostalih, niko nema pravo na biznis kartice za reprezentaciju pa ih niko...