Poziv Općine Novi Grad: Ne maltretirajte učenike i nastavnike zbog imena škole „Mustafa Busuladžić“

Preporučujemo

U povodu informacije da će se, na prijedlog Peđe Kojovića iz Naše stranke na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ponovo raspravljati o imenu škole „Mustafa Busuladžić“, Općina Novi Grad Sarajevo moli zastupnike Skupštine Kantona Sarajevo da prestanu maltretirati učenike i nastavnike ove škole, ali i stanovnike Dobroševića i Općine Novi Grad stalnim raspravama oko imena ove škole.

Zastupnici poput Peđe Kojovića i još nekih koji su već nekoliko mandata u Skupštini, nikada nisu pokrenuli inicijativu i raspravljali o činjenici da naselje Dobroševići, sa oko 7.000 stanovnika nema kanalizacionu mrežu, niti o javnom prevozu, koji skoro da ne funkcioniše, ali već nekoliko sjednica Skupštine zaredom raspravljaju oko imena škole u ovom naselju.

Nakon što je na inicijativu Općine Novi Grad i uz značajna ulaganja ova škola dograđena i dobila normalne uslove za rad, provedena je procedura davanja imena školi, po rahmetli Mustafi Busuladžiću.

Inicijativa je išla redovnim putem od strane Školskog odbora i Savjeta Mjesne zajednice „Dobroševići“. Podržana je od strane Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo i na kraju usvojena od strane Skupštine Kantona Sarajevo.

Krajnje je neozbiljno prema učenicima ove škole, ali i porodici Busuladžić, raspravljati ili eventualno nakon godinu dana ponovo mijenjati ime škole bez ikakvog valjanog razloga. Naročito iznenađuje činjenica da nakon što ovakva inicijativa nije dobila podršku na poslednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, ista se ponovo uvrštava na dnevni red za sljedeću sjednicu.

Smatramo da zastupnici imaju puno važnijih pitanja i problema o kojima bi trebali raspravljati od imena ove škole, zbog kojih su ih građani izabrali, umjesto da se bave politikanstvom koje je za njih pitanje ideološkog nadmetanja, pri čemu ne razmišljaju o posljedicama koje njihove eventualne odluke mogu izazvati u funkcionisanju škole sa oko šest stotina učenika.

(index.ba)

Najnovije

Vojnici Izraela pale zalihe humanitarne pomoći namijenjene Palestincima

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji prikazuje kako pripadnici izraelske vojske pokušavaju da zapale zalihe humanitarne pomoće namjenjene...