- Advertisement -

Poziv Vladi FBiH da prestane sa uništavanjem firme „Zrak“ i da upravljanje tom firmom prepusti Općini Novi Grad

Preporučujemo

Iz Općine Novi Grad Sarajevo uputili su poziv Vladi FBiH da prestane sa uništavanjem firme „Zrak“ i da upravljanje tom firmom prepusti Općini Novi Grad.

– JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine isključila je struju firmi namjenske industrije „Zrak“ d.d., u četvrtak, 5. maja, a radnici ove firme poslani su kućama.

Elektroprivreda BiH pripada istom resoru Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao i firma „Zrak“ d.d, jedina firma namjenske u općini Novi Grad Sarajevo.

Općina Novi Grad Sarajevo i ranije je upozoravala na maćehinski odnos Vlade FBiH prema ovom preduzeću, ali nažalost nije bilo nikakvih reakcija ni pokušaja od strane Vlade da se toj firmi pomogne.

Prije svega vrijedi napomenuti i to da je firma „Amko Komerc“ d.o.o. koja pod zakup koristi dio prostora nekadašnje firme „Zrak od oko 5.000 kvadrata, prije nekoliko dana izvršila odvajanje svog priključka električne energije, što je vrlo upitno na koji način je to moguće bilo izvesti, obzirom da se radi o zakupcu, te je nakon toga isključena struja firmi „Zrak“ d.d.

Smatramo da sa cijelim scenarijem uništavanja firme „Zrak“ ima veze i činjenica da je prije dvije godine potpisan ugovor između firmi „Zrak“d.d. i „ŽGP“ d.d., građevinske firme koja je u vlasništvu fondova čiji su vlasnici grupacija Selimović, a koja je prisutna u brojnim drugim privatizacijama u BiH, te na osnovu navedenih informacija možemo naslutiti šta su razlozi zbog kojih se ide u uništavanje nekadašnjeg giganta namjenske industrije.

Općina Novi Grad Sarajevo poziva Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da preuzme dugovanja prema bivšim i sadašnjim radnicima firme nastalim u proteklim godinama, a da upravljanje firmom prepusti Općini Novi Grad kako bi se pokušala spasiti nakon više od 75 godina tradicije u ovoj oblasti.

Pročitajte:  Podrška boračkim udruženjima: Općina Novi Grad baštini kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata

Firma „Zrak“ d.d., jedina firma koja proizvodi optičke elemente i nišanske sprave za namjensku industriju na prostoru države BiH, ali i nekadašnje države Jugoslavije, dovedena je do samog gašenja, a prema svemu sudeći radi se o koordiniranoj akciji Vlade FBiH koja ima za cilj takav ishod.

Vidimo da se Vlada FBiH bavi i drugim fabrikama koje uspješno rade poput Ginexa u Goraždu i nastoji ih na svaki način dovesti u situaciju u koju je već dovela „Zrak“, „BNT“, „Vitezit“ iz Viteza, koji je uništen, stoji u Saopćenju.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...