Pozorište mladih Sarajevo: Veliki interes za premijeru predstave “Mravko Travko”

Preporučujemo

U toku su intenzivne probe glumačke ekipe predstave ”Mravko Travko”,koja će na daskama Pozorišta mladih premijerno biti izvedena 26. aprila u 18 sati.  Radi velikog interesa publike predstavu, koju realizira Institut za muziku, teatar i multimediju u koprodukciji sa Pozorištem mladih Sarajevo, mališani će reprizno moći pogledati već 8. maja u 18 sati, nakon čega slijede još tri reprizna igranja tokom maja.

”Cijeli tim je veoma uzbuđen što će omiljeni dječiji lik Mravko Travko od sada živjeti i u pozorištu, kao i što će ova lijepa priča o drugarstvu i poštovanju biti doprinos ovom fantastičnom projektu, koji kroz čistu umjetnost djecu uči istinskim vrijednostima”, kazala je direktorica iMTM-a Alma Ferović Fazlić.

- -

Pozitivna atmosfera oko projekta u Pozorištu mladih Sarajevo, čiji je voditelj direktorica iMTM-a Alma Ferović Fazlić​, izuzetno nas raduje s obzirom da se radi o edukativno-popularnom domaćem djelu za najmlađi uzrast publike. Mali popularni raspjevani mrav obradovaće mnogu djecu, a roditelje nasmijati i oraspoložiti”,  izjavljuje direktorica Pozorišta mladih dr. Lejla Panjeta.

Predstava za djecu ”Mravko Travko” radi se prema motivima priče ”Mravko Travko”, Mersihe Moćević, inače koautorice tekstova za pjesme sa dječijeg hit muzičkog albuma ”Hvala mama” bh. kantautora Latifa Moćevića.

”Kada smo u januaru 2017. objavili album “Hvala mama”, ni sam Mravko Travko nije slutio da ćemo na našem putovanju ovako brzo, od pjesama preko knjige, doći do pozorišta. To je dokaz da su projekti koji za cilj imaju promociju lijepog i dobrog val koji se teško može zaustaviti. Za nas je poseban dar svaka osoba koja radi na predstavi, njihova snaga I želja su jedna od vodilja u svemu što ćemo u budućnosti raditi”, ističu Mersiha i Latif Moćević.

Tema priče „Mravko Travko“ je borba protiv vršnjačkog nasilja a ideja predstave je stvaranje ljupkog lika, koji će postati simbol dobrih vrijednosti, na koje će se djeca ugledati. Glavnu ulogu ”Mravka Travka” igra mladi bh. glumac Aldin Tucić.

- -

”Što se tiče Mravka Travka, mislim da će se u njemu prepoznati svako ko je na ovaj ili onaj način doživio da bude maltretiran od svojih vršnjaka. Mi ovdje pričamo veoma lijepu priču o tome kako sve ljude treba poštovati bez obzira koliko drugačiji bili, ali i temi zaštite prirode, koja je prožeta kroz ovu predstavu. Mislim da je Mravko Travko veoma poučna priča i to ne samo za našu djecu, koju ćemo dodatno obrazovati kroz ovu predstavu nego i za odrasle. Presretan sam da ću igrati Mravka Travka, jer imam ponovo priliku da sarađujem sa našim mališanima, koji su beskrajno talentovani i drago mi je što ću baš ja biti taj koji će djeci prenijeti sve važne poruke, jer na taj način ne samo da radim ono što volim već i doprinosim edukaciji naše djece”, objašnjava Aldin Tucić.

Pored Tucića glavnu žensku ulogu ”Mravku Plavku” igra glumica Irma Alimanović Alihodžić a ansambl mravića čini dvadeset polaznika Instituta za muziku teatar i multimediju, koji su prošli višemjesečnu školu za muzički teatar:

Majra Rija Subašić, Esma Mustafić, Ajša Mustafić, Harun Tabaković, Harun Kurić, Ishak Kurić, Lea Šegulić, Deniz Hodžić, Lamija Bilalbegović, Lajla Hasanović, Aiša Spahović, Tia Žigić, Lucija Tokić, Farah Bulić, Anni Nur Demirovski, Zana Jukić, Israel Irby, Hana Demić, Kamran Karić i Lajla Nur Potogija.

Predstavu režira Riad Ljutović, koji potpisuje i adaptaciju teksta, scenografiju i kostim.

Ponovo radim sa sjajnom ekipom iMTM-a i nekim novim mladim glumcima. Ovo je priča i o tome kako nije lako biti različit od drugih i kako je voditi stalnu borbu sa okolinom koja vas ne prihvata. Djeca se stalno susreću upravo sa tim problemom. Uradio sam adaptaciju ove sjajne price, kojoj smo sada dodali jedu dramsku notu i proširili je. Kostim i scenografiju također potpisujem kao sada već standard za predstave koje režiram”, ističe Ljutović.

Muzičku režiju predstave vodi Alma Ferović Fazlić, a za vizuelni identitet predstave zadužena je Agencija ”Komitet” iz Sarajeva. Edukatori djece na projektu su: Irma Alimanović Alihodžić, Irma Mulić I ŠahzuDina Pelenda.

Kroz iskustva u radu sa djecom, motivisana njihovim potrebama i željama, Mersiha Moćević autorica slikovnice ”Mravko Travko”, koju je ilustrirala Selena Musić Kuldija, zapisala je kratke priče udahnute kroz slatke likove, koji promovišu univerzalne vrijednosti. Početkom 2017. godine, bh. kantautor Latif Moćević je objavio album pjesama za djecu pod nazivom „Hvala mama“, oko kojeg su se okupili profesori, psiholozi i pedagozi s ciljem nastanka albuma pjesama koje pozitivno utječu na odrastanje naše djece, nudeći dosta zdrave zabave, doprinoseći razvoju njihovog ukusa i odabiru onog što je lijepo, uz poruke morala i dobrote. Nekoliko pjesama sa albuma ”Hvala mama”, u aranžmanima Halida Hajdukovića naći će se u predstavi ”Mravko Travko”.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...