Pravosnažna presuda Šešelju u srijedu

Preporučujemo

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), u srijedu popodne izreći će pravomoćnu presudu vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju koji je u prvoj presudi prije dvije godine iznenađujuće oslobođen optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haško tužilaštvo je zatražilo “poništenje oslobađajuće presude zbog krupnih propusta prvostepenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY)”.

- -

Ono je, prema žalbi tužioca, uprkos mnogo dokaza u presudi donijelo “zapanjujući zaključak” da nije bilo sistemskog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, niti udruženog zločinačkog poduhvata kao niti Šešeljeve odgovornosti za progon, ubistva  i druge ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, piše N1.

Tužilaštvo smatra dokazanim da je Šešelj zločinačkom pothvatu, prevođenom srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, značajno pridonio huškačkim govorima i slanjem dobrovoljaca te time poticao na zločine. Zato traži da se Šešelja osudi na 28 godina zatvora ili da se naloži ponavljanje suđenja.

Raspravno vijeće ICTY-ja većinom glasova oslobodilo je 31. marta 2016. Šešelja po svim tačkama optužnice, zaključivši da je plan stvaranja Velike Srbije bio politički projekt, a ne kazneno djelo.

Vijeće je također zaključilo da nema dokaza o kaznenoj odgovornosti Šešelja za slanje dobrovoljaca jer nije dokazano da je to činjeno u zločinačke svrhe već da postoji mogućnost da je ono bilo namijenjeno zaštiti Srba.

- -

Vijeće je također zaključilo da “propaganda nacionalističke ideologije” nije sama po sebi zločin.

Za Šešeljeve huškačke govore Vijeće je ocijenilo da su služili za podizanje morala vojnicima na terenu, a oni koji jesu bili huškački – nisu rezultirali progonom.

Raspravno vijeće je većinom glasova zaključilo i da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata na čelu s Miloševićem jer je cilj dogovora srpskih dužnosnika bio odbrana Srba i očuvanje Jugoslavije, a ne počinjenje zločina.

“Ključna pitanja u predmetu nisu presuđena na pravilan način. Zapanjujući je zaključak presude da tužitelji nisu dokazali sistemsko i rasprostranjeni napad na civilno stanovništvo u Hrvatskoj i BiH. Žrtve i svjedoci imaju pravo čuti objašnjenje kako ovo raspravno vijeće može doći do toga zaključka”, kazao je tužitelj Mathias Marcussen na žalbenoj raspravi u novembru prošle godine u Haagu.

On je poručio da je presuda po tim zaključcima u suprotnosti s većinom drugih presuda ICTY-ja.

“Presuda ne zadovoljava kriterije ICTY-ja, ona mora biti poništena”, kazao je tada tužitelj.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...