Pravosnažna presuda za CHF kredit:Sve pretplaćeno Addiko banka mora vratiti klijentu!

preporučujemo

Kantonalni sud u Mostaru donio je pravosnažnu presudu u slučaju kredita u švicarskim francima. Presuda protiv Hypo banke, danas Addiko banke, je teška skoro milion KM, a dobio ju je korisnik kredita iz Bihaća.

Ovu informaciju potvrdio je za Patriju Kemal Duraković, predsjednik Udruženja „Švicarac“, koji godinama očekuje ovakvu presudu.

– Moj sedmogodišnji trud i rad, stotine neprespavanih noći, stotine hiljada pređenih kilometara, jedan kombi dokumentacije su se isplatili. Očekujemo da dalje Kantonalni sud istovjetno postupi kao u ovoj presudi. Također, imamo i presude Evrospkog suda koje idu u našu korist – istakao je Duraković.

Advokat u ovom slučaju bila je Vesna Pehar. Duraković kaže da će javno obznaniti presudu čim dobije dozvolu od korisnika.

– Hypo-Adiko po istoj pravosnažnoj presudi moraju vratiti sve pretplaćeno po kursnim razlikama i sve pretplaćeno po više obračunatoj kamati uz velike sudske troškove i zateznu kamatu na pokradeno – dodao je Duraković.

Poslanici Predstavničkog doma PFBiH naložili su da  “Addiko banka” i Udruženje korisnika kredita „Švicarac“ zaključe memorandum o razumijevanju, ali to se nikada nije desilo.

Očekuje se da će u parlamentarnu proceduru biti upućen Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke.

Iz Udruženja ističu da je čak 27 osoba sebi oduzelo život zbog problema s CHF kreditima i “činjenici da su im rate kredita povećane nezakonito i za 50 posto.”

Najnovije

Mesić: Republika Srpska je nastala na genocidu

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata,...