Predložen pritvor policijskom službeniku koji je koristio Sky i odavao povjerljive informacije

Preporučujemo

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja, uputio je prijedlog pritvora za osumnjičenog Fahrudina Gačanović, rođenog 1979. godine, zaposlen kao policijski službenik DKPT BiH, ranije zaposlenik SIPA BiH.

Gačanović je pod istragom i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, od više osoba iz kriminogenih struktura, sa kojima je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem Sky aplikacije, kao i dogovarao dostavljanje kriminogenim osobama različitih informacija sa oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija, za novčane naknade u iznosima do 1.000 eura.”Na navedeni način, osumnjičeni je za sebe ostvarivao veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosio štetu predmetima u borbi protiv teških oblika organizovanog kriminala, a takođe ugrožavao bezbjednost pravosudnih i policijskih službenika koji rade na predmetima borbe protiv organizovanog kriminala”, navode iz Tužilaštva BiH.

Istraga se odnosi na krivična djela primanja dara ili drugog oblika koristi. Mjera pritvora predožena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na drugog osumnjičenog koji je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH u okviru drugog predmeta, osumnjičeni će biti ispitan u popodnevnim satima nakon čega će biti donijeta tužilačka odluka o prijedlogu pritvora.

Podsjetimo, Fahrudin Gačanović i Admir Arnautović uhapšeni su preksinoć u Sarajevu zbog sumnje na organizovani kriminal, a potom su predati Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Admir Arnautović (1980. godište) i Adnan Maglić (1985. godište) sumnjiče se da su neovlašteno prometovali opojnim drogama, a Gačanović je uhapšen zbog sumnje na krivično djelo “povreda tajnosti postupka” u vrijeme dok je radio u SIPA-i.

Najnovije

Ronaldo zaprijetio napuštanjem reprezentacije Portugala

Cristiano Ronaldo, fudbalski reprezentativac Portugala i jedan od najboljih igrača svih vremena, zaprijetio je da će napustiti kamp reprezentacije...