Predložen pritvor za državljane Crne Gore osumnjičene za krijumčarenje ilegalnih migranata

Preporučujemo

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

Goranović Ivana, rođenog 1996. godine u Nikšiću, državljanina Crne Gore

- -

Samardžić Marka, rođenog 1986. godine u Podgorici, državljanina Crne Gore

Rastoder Zilhada, rođenog 1983. godine u Rožajama, državljanina Crne Gore.

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH i osumnjičeni su da su djelujući organizirano, zajedno i u dogovoru, na području Crne Gore, preuzeli vise ilegalnih migranata, državljana Pakistana i Nepala, te navedene migrante, izvani graničnih prijelaza, prokrijumčarili u BiH, te nastavili njihov transport dalje ka unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, u čemu su otkriveni i spriječeni od pripadnika Granične policije BiH, na području Tjentišta.

Osumnjičeni su prevozili ukupno 8 ilegalih migranata, sa kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje kaznenog djela, a migrante su vozili u dva vozila kojima su upravljali osumnjičeni, dok je prvoosumnjičeni u svojstvu tzv. “čistača”, išao sa vozilom ispred njih i obavještavao ih o eventualnim policijskim kontrolama I patrolama na putu.

- -

Mjera pritvora za osumnjičene predložena je iz razloga opisanih u članku 132. točke a) i b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, s obzirom da su sva trojica državljani Crne Gore i odlaskom iz BiH mogu postati nedostupni pravosuđu, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužiteljstvo BiH, policijske agencije i agencije za provođenje zakona, posljednjih mjeseci susreću se sa povećanim brojem evidentiranih kaznenih djela, koja se odnose na krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...