Predložen pritvor za državljane Crne Gore osumnjičene za krijumčarenje ilegalnih migranata

Preporučujemo

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

Goranović Ivana, rođenog 1996. godine u Nikšiću, državljanina Crne Gore

Samardžić Marka, rođenog 1986. godine u Podgorici, državljanina Crne Gore

Rastoder Zilhada, rođenog 1983. godine u Rožajama, državljanina Crne Gore.

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH i osumnjičeni su da su djelujući organizirano, zajedno i u dogovoru, na području Crne Gore, preuzeli vise ilegalnih migranata, državljana Pakistana i Nepala, te navedene migrante, izvani graničnih prijelaza, prokrijumčarili u BiH, te nastavili njihov transport dalje ka unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, u čemu su otkriveni i spriječeni od pripadnika Granične policije BiH, na području Tjentišta.

Osumnjičeni su prevozili ukupno 8 ilegalih migranata, sa kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje kaznenog djela, a migrante su vozili u dva vozila kojima su upravljali osumnjičeni, dok je prvoosumnjičeni u svojstvu tzv. “čistača”, išao sa vozilom ispred njih i obavještavao ih o eventualnim policijskim kontrolama I patrolama na putu.

Mjera pritvora za osumnjičene predložena je iz razloga opisanih u članku 132. točke a) i b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, s obzirom da su sva trojica državljani Crne Gore i odlaskom iz BiH mogu postati nedostupni pravosuđu, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužiteljstvo BiH, policijske agencije i agencije za provođenje zakona, posljednjih mjeseci susreću se sa povećanim brojem evidentiranih kaznenih djela, koja se odnose na krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH.

Najnovije

U potonuću broda koji je prevozio migrante poginulo najmanje 16 osoba

Najmanje 16 osoba je poginulo nakon što je brod s migrantima potonuo u četvrtak rano ujutro kod grčkog otoka...