- Advertisement -

Predložena pa povučena ‘geografska zastupljenost’ za članove Predsjedništva iz FBiH

Preporučujemo

Odjel u Službi za vanjske poslove EU, kojim rukovoditeljica Angelina Eichhorst namjeravao je u dokumentu o Bosni i Hercegovini uvrstiti preporuku koja, suštinski, podrazumijeva stvaranje treće izborne jedinice u Federaciji BiH. Ne, plan Angeline Eichhorst je, za sada, osujećen, jer je dokument koji bi u ponedjeljak trebao razmatrati ministarstvo vanjskih poslova izmijenjeno u posljednje vrijeme, piše Istraga.ba.

Istaga.ba u posjedu je oba dokumenta, onoga prvobitnog u kojem se, indirektno, pominje treća izborna jedinica, i onoga drugog, u kojem je izbačen sporni dio. Ovaj drugi dokument naći će se danas na stolu ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

Prva verzija dokumenta nastala je prije desetak dana u Odjelu kojim rukovodi Angelina Eichhorst, inače službenica EU koja je uključena u pregovore o izmjeni izbornog zakona. 

– Uspjeh ove reforme ovisi o pronalaženju uravnoteženog paketa, u skladu sa standardima EU, koji odražava zabrinutost svih stranaka za postizanje potrebne dvotrećinske podrške u Parlamentu. Takav paket treba sadržavati četiri elementa:

1. Izmjene izbornog zakona radi poboljšanja izbornih standarda (transparentnost i integritet) u skladu s OESS/ODIHR-om i preporukama GRECO-a (prioritet mišljenja 1);

2. Amandmani na Ustav kako bi se implementirale presude ESLJP Sejdić-Finci i omogućilo svim građanima da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda (prioritet mišljenja 4f) u skladu s mišljenjima Venecijanske komisije;

3. Revizija izbornih modaliteta za Predsjedništvo kako bi se osigurala geografska raspodjela izborne podrške za dva člana Predsjedništvaiz cijelog entiteta Federacije BiH.

4. Poboljšanja funkcionalnosti entiteta Federacije.

Posljednja runda pregovora EU/SAD (25-30.01) omogućila je važan napredak u svim tim elementima, nije potrebno nastaviti razgovore među čelnicima i institucijama kako bi se postigao dogovor, vjerojatno prije općih izbora u listu. U bliskoj budućnosti mogu se osmisliti tri scenarija: i) U najpozitivnijim izgledima, postoji sporazum o CR/ER i izbori se održavaju u skladu s novim okvirom. Ako se dogovor ne postigne, tada bi u najgorem slučaju lokalni akteri mogli ii) spriječiti održavanje izbora (blokiranjem potrebnih sredstava); iii) ako dođe do neuspjeha, može se predvidjeti i daljnja eskalacija zahtjeva, uz mogući bojkot izbora i/ili osporavanje rezultata, te povećanje centrifugalnih sila dalje disfunkcionalnosti Federacije – navedeno je u prvoj verziji dokumenta.

Što je u ovom slučaju problematično? Tačka tri. Službenici EU čija je šefica Angelina Eichhorst navode da se mora izvršiti “revizija izbornih modaliteta za Predsjedništvo BiH, kako bi se osigurala geografska raspodjela izborne podrške za dva člana Predsjedništva iz cijelog entiteta Federacije BiH”.

Dakle, EU predlaže da se prilikom izbora članova Predsjedništva iz FBiH vodi računa o “geografskoj zastupljenosti”, a ne o broju glasova. Upravo na ovome insistira i HDZ BiH Dragana Čovića, traže da glasovi iz kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom budu vrijedniji od glasova iz drugih kantona.

Očito svjesni problematičnosti ovog prijedloga, službenici EU su, neposredno pred današnje zasjedanje, izmijenili prvobitni dokument. 

“Geografska raspodjela izborne podrške” više se ne pominje. Sada u dokumentu, pod ovom tačkom samo piše – “revizija izbornih modaliteta za Predsjedništvo BiH”.

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst narednih u narednih bi desetak dana ponovno trebala doputovati u BiH kako bi razgovarala o izmjenama Izbornog zakona. Učesnici ranijih pregovora otvoreno su govorili da je Eichhorstova, uglavnom, zagovarala stavove HDZ-a BiH. Ona je to otvoreno negirala, ali ovaj dokument dokazuju da je namjera službe kojom rukovodi Angelina Eichhorst da se prilikom izbora članova Predsjedništva iz Federacije vodi računa o “geografskoj zastupljenosti”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Hoće li Švedska i Finska postati članice NATO-a?

Prepreka njihovom članstvu je Turska, članica NATO-a, koja ih optužuje za zaštitu kurdskih terorista.   S druge strane, Rusija se snažno...