Predmet “Pravda”: Podignuta optužnica protiv sutkinje Lejle Fazlagić

Preporučujemo

Nakon što ju je ispitao istražni sudija u Rijeci, postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo podigli su optužnicu protiv Lejle Fazlagić- Pašić zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, pranje novca, krivotvorenje isprave i prevara, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Prema navodima iz optužnice, Lejla Fazlagić-Pašić tereti se da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić.

- -

Dakle, u fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem pomenutih krivičnih djela kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.
Uz optužnicu koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevo na potvrđivanje, Tužilaštvo KS predložilo je određivanje pritvora Lejli Fazlagić-Pašić. Napominjemo, međunarodna potjernica je i dalje na snazi.

Istovremeno, s obzirom da je Ustavni sud Republike Hrvatske odbio  apelaciju Lejle Fazlagić-Pašić, Tužilaštvo KS očekuje da će hrvatski ministar pravosuđa uskoro donijeti odluku o njenom izručenju Bosni i Hercegovini. Podsjećamo u predmetu „Pravda“ optuženo je 38 fizičkih i osam pravnih lica, navodi se u saopćenju.

Lejla Fazlagić-Pašić nekadašnja je sutkinja Općinskog suda Sarajevo.

- -

(IndexBH)

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...