Predmet Zeljković i ostali: Svjedok tvrdi da se u kritično vrijeme FFPN2 maska nije mogla nabaviti ispod 6,90 KM

Preporučujemo

U nastavku suđenja u predmetu “Korona ugovori” u Okružnom sudu Banja Luka, svjedok tužilaštva Jelena Spasojević kazala je da se sporne maske FFPN2 u kritično vrijeme nisu mogle nabaviti jeftinije od 6,90 KM po komadu.

Ona je tada radila u Institutu za javno zdravstvo RS-a. U ovom predmetu se sudi bivšem direktoru Instituta Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih.

- -

Osim Zeljkovića, u ovom slučaju sudi se direktoru firme Prokontrol Slavku Bojiću, direktoru firme Promeding iz Laktaša Draganu Dubravcu, te vlasniku Turističke agencije Travel 4 fun Saši Markoviću, te bivšem direktoru banjalučke firme “Sineks laboratorija Saniju Crljiću.

– Radilo se o nekoj manjoj količini. Tih maski nije bilo i tada nismo mogli da uporedimo cijene – rekla je Spasojević.

Svjedok Spasojević je govorila o tome da su naručivali FFPN2 maske od firme Кrajina group po cijeni od 10 КM po komadu.

Branilac Zeljkovića, advokat Jadranka Ivanović pitala je da li je onda cijena od 6,90 КM po komadu za iste maske koje su nabavljane preko Prokontrola bila prihvatljiva.

– Bila je niža od te i u to doba nismo imali nižu cijenu od te – rekla je Spasojević.

Svjedok je navela i da su odluku o tome koje količine medicinske opreme će se nabavljati u vrijeme pandemije virusa korona, kao i koja vrsta postupka javnih nabavki će biti sprovedeni, donosili ili direktor Zeljković ili načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u Institutu Dragan Obradović.

Spasojević je potvrdila da je u vrijeme pandemije, Institut za javno zdravstvo RS dobijao ponuda za nabavku medicinske opreme po direktnom sporazumu koje prelaze vrijednost šest hiljada pa su parčane i sklapano više ugovora.

– Nabavke po direktnim sporazumima su provođene zbog hitnosti- kazala je.

Ona je istakla da na nju nikada nije vršen pritisak da nešto uradi ili potpiše. Optuženi u ovom predmetu se terete za brojne zloupotrebe u vrijeme epidemije koronavirusa, kojima je budžet RS-a oštećen za najmanje 1,3 miliona maraka.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...