Predsjednica vlade Srbije tvrdi da se u Srebrenici nije dogodio genocid

Preporučujemo

Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić ustvrdila je da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Brnabić je to rekla u razgovoru za Radio Ekonomist, ustvrdivši kako se “u Srebrenici dogodio strašan zločin” zbog kojeg se osjeća loše pa dodala kako to ipak ne bi nazvala genocidom, piše Index.hr.

- -

Podsjetimo, Haški sud je Ratka Mladića, ratnog vođu bosanskih Srba, između ostalog osudio i za genocid u Srebrenici. Mladićeva vojska je, podsjetimo, u roku od nekoliko dana nakon pada Srebrenice u okolici grada pobila više od 8.000 Bošnjaka.

Predsjednica srbijanske vlade tako je zapravo poručila da ne priznaje pravomoćnu presudu Međunarodnog suda za zločine na području bivše Jugoslavije.

Brnabić se u istom intervjuu raspričala i o vojno-redarstvenoj akciji Oluja: “Za užasne zločine u Oluji, tokom koje je više od 250.000 ljudi protjerano iz Hrvatske, a više od 2.000 ubijeno, niko nije odgovarao.”

Premijerka Srbije je na pitanje bi li upotrijebila izraz “nezavisno Kosovo” odgovorila negativno, jer bi to “otvorilo Pandorinu kutiju”.

- -

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...