Predsjednik Asocijacije mladih SBiH pisao Denisu Bećiroviću: Vaš jedini cilj je da ostanete uhljebljeni

Preporučujemo

Predsjednik Asocijacije Mladih Stranke za Bosnu i Hercegovinu Tarik Delić uputio je otvoreno pismo Denisu Bećiroviću, kandidatu SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH.

Pismo prenosimo u cjelosti bez intervencija.

- -

Poštovani Bećiroviću,

Kako se Vaša kampanja zahukava, postaje sve jasnije da se ta kampanja zasniva na poluistinama, da ne kažem na lažima.

Namjera ovog pisma nije napad na Vas, kako bi Vam se nanijela šteta, već zahtjev da pojasnite neka od pitanja koja se nameću, a što građani trebaju i zasluzuju od vas. Kao izabrani predstavnik, koji tu dužnost obnaša već proteklih 8 godina, Vaša je dužnost da odgovorite građanima.

Očito je da je SDP došla do krajnje tačke gdje su shvatili da su njihove šanse da ostanu u vlasti ugrožene, pa su stoga pribjegli drastičnim mjerama. Tako su vidjeli svoj ‘spas’ u Vama, pa Vas pitam jeste li dobrovoljni učesnik ili, saradnik ili pijun u vecoj ‘igri šaha’?

- -

Iz načina na koji se vodi Vaša kampanja, providno i populistički zajeftino prikupljanje glasova. Površno gledano, te poruke se čine plemenitim: ‘Država Bosnia i Hercegovina’. Ali, gledaju gledajući dublje, iskreno Vas pitam da li istinski vjerujete u taj princip ili skrećete od partijske linije, samo kako biste dobili glasove?

Ako je odgovor ono prvo, zašto ste u SDP? Zapravo, kad su svi vojno sposobni muškarci uzeli uniforme i oružje da brane svoju zemlju, prvo što ste Vi učnili kad ste postali punoljetni jeste da ste postali član SDP-a, i proveli cijelo vrijeme agresije na raznim partijskim funkcijama. Jeli to na neki način Vaš izraz patrotizma?

Neki Vam mogu i oprostiti što ste stavili svoju političku karijeru ispred odbrane zemlje. Ali, ako je Vaš cilj da pokušate povući diplomatske poteze, onda preostaje da vidimo rezultate toga. Ili ste možda zaboravili koji su Vam istinski ciljevi bili, kad ste u državnom Parlamentu počeli zarađivati KM 7,000 mjesečno, plus KM 300 za ‘odvojeni život’?

Možete li navesti šta ste konkretno postigli za tih 8 godina na toj poziciji, osim što ste objavljivali reakcije na određene situacije i držali predavanja?

Ali, vratimo se malo smjelijem pitanju postavljenom ranije. Cijelo vrijeme otkad ste u toj svojoj čvrstoj odanosti stranci, bili veoma bliski njenim ‘šefovima’: Zlatku Lagumdžiji, a sada Nerminu Nikšiću.

SDP je jasan u pogledu mnogih pitanja, a posebno pitanja odbrane zemlje, a koja su u najmanju ruku upitna, a zasigurno nisu ono za šta su naše patriote izgubili živote boreći se.

Pogledajmo pojedince koji su uključeni u SDP – poput Vojina Mijatovića, iz čijeg ste obnovljenog SDP ogranka u Banja Luci upravo dobili podršku da budete kandidat za člana Predsjedništva, pa Vam očito ne smeta da članovi tog SDP-ovog ogranka smatraju da je obilježavanje 09.01. ‘legalan i legitiman’ Dan manjeg entiteta.

O obilježavanju 9. januara svoj sud je rekao Ustavni sud i OHR, pa se i ova presuda, kao i ostale, mora provesti.

Prodajete se za velikog domoljuba i patriotu, pa bih Vas pitao nakoliko pitanja iz domena ”domoljublja”

Pitao bih Vas da li ‘domoljublje’ podrazumjeva i da se šuti kada Nermin Nikšić postavlja svoga brata na direktorsku poziciju u javno preduzeće koje je isto tako dio domovine? A o tome ste šutili godinama, a bili na visokim pozicijama u SDP-u.

Ili je ‘domoljublje’ da se šuti na to što je Damir Hadžić u kriminalu? Pa to je bio Vaš ministar u Vijeću ministara BiH, dok ste Vi bili Predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH. Nikada se niste javno ogradili od tog čovjeka i njegovog kriminala.

Da li je ‘domoljublje’ šutjeti kada tadašnji Vaš šef Lagumdžija na najviše funkcije u javnim preduzećima postavlja svoje ‘Telly Tabbies’ i klimoglavce? Bez ikakvog iskustva u poslovima na koje ih je kadrovirao, bez bilo kakve komunikacije sa bilo kim u SDP-u. A i to su javna preduzeća poput EP BiH, BH Telekom ili Auto ceste FBiH, kao dio domovine.

Da li je ‘domoljublje’ šutjeti kada Vaš tadašnji šef pravi ‘historijski dil’ sa Dodikom i Tihićem oko tzv. Banjalučkog sporazuma i imovinu naše lijepe države BiH prepušta entitetima?!? To je trebala biti otimačina stoljeća i kraj ove naše lijepe domovine, a Vi ste tada o tome šutjeli.

Da li je ‘domoljublje’sutjeti kada se na mjesto ministra u Vladi FBiH postavi Enver Enko Bijedić, koji je u crno zavio direkciju za izgradnju Tuzle, a na putu od Tuzle do Sarajeva pitao ljude šta bi u stvari trebao da radiu kao Ministar saobračaja u Vladi FBiH. A i ta infrastruktura je dio naše domovine, dobri naš ”domoljubu”.

SDP je godinama radio na izbacivanju vjeronauke iz škola, smatrajući da ona ‘narušava’ sekularni princip obrazovanja. Nekadašnji SDP-ov ministar obrazovanja u Vladi KS prije nekoliko godina je poduzeo i vrlo konkretne poteze da to i provede, ali je zaustavljen snažnom reakcijom Islamske zajednice BiH i medija.

Ako SDP želi, a očito želi, imati dosljednog vjernika u svom vrhu, onda će se morati odrediti spram odnosa prema vjeronauci i, uopće, ulozi Islamske zajednice BiH u društvenom životu u BiH. g. Bećirović

Stoga od Vas tražim da se tokom Vaše kampanje jasno i nedvosmisleno očitujete po pitanjima vjeronauke, nošenja hidžaba u institucijama, diskriminacije žena pod hidžabom, prava na džumu namaz, i o brojnim drugim pitanjima.

Jednom ste izjavili, citiram: ‘Moje je mišljenje da je našoj zemlji potreban novi politički koncenzus, neka vrsta novog ZAVNOBiHa-, ja bih rekao ‘ZAVNOBiH četiri’.” To je još jedan već viđeni jeftini politički pamflet. Ali original na koga se ”furate” jer original, a Vi ste nažalost jeftina replika. Pokušavate još jednom kupit Bošnjake na jeftine političke fraze o Drugom svjetskom ratu i Antifašizmu. Vi ste profesor historije, pa i Vi ne živite od historije, a drugima bacate te ublehe.

Između ostalog, također tvrdite da stavljate interese države ispred svojih ličnih, ali godine 2013 ste stali uz Milorada Dodika i inicijativu SNSD-a da se smijeni zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog Doma Parlamentarne Skupštine BiH, a Lagumdžiji zaprijetili smjenom sa mjesta ministra vanjskih poslova, i Vi i SDP ste glasali za Zakon o prebivalištu, što je direktno ugrozilo povratak izbjeglica i raseljenih lica, te rezultiralo kasnije izborom nebošnjačkog gradonačelnika Srebrenice.

Pozivam Vas da biračima odgovorite da li ste sada u stanju pokrenuti procese da se ta katastrofalna i ogromna greška i nepradva isprave?

Nadalje, pozivam Vas da se javnosti očitujete po pitanju da se u BiH nikad nije provela lustracija. Veliki broj funckionera bivšeg režima, koji su umiješani u brojne slučajeve kršenja ljudskih prava, represiju, zatvaranje i ubistva, još uvijek rade u javnim institucijama ili su prisutni u javnom životu. Ne mali broj sadašnjih i bivših članova Vaše stranke, koja je naslijedila Komunističku Partiju igralo je značajnu ulogu u tome.

Pitanje lustracije jednoga dana će doći na dnevni red, pa Vas pitam imate li snage da se suočite sa zločinima partije čiji je SDP nasljednik? Hoćete li moći snage da ponudite historijsko izvinjenje onima koji je Kominustička Partija proganjala, zatvarala i mučila (npr. Organizacija ‘Mladi muslimani’)? Isto onako kako ste znali reći da ste jedini pravni nasljednik imovine bivšeg SK, za šta su svi građani BiH davali svoj novac i doprinos. Vjerovatno će neko snositi i krivičnu odgovornost za tu otimačinu stoljeća.

Podsjetimo se i na to da je Nermin Nikšić, tokom izborne kampanje za lokalne izbore, govorio da su ‘njegova braća“ i pripadnici tzv. VRS ‘koji nisu okrvavili ruke’, a nisu ‘bradata i braća sa kratkim nogavicama’! Da li se onda, kao pripadnik SDP-a čiji se ‘partijski šef’ drži tog ‘principa’, odričete i javne podrške koju ste dobili od velikog broja pripadnika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića i A-SDA, u kojima je veliki broj baš takvih koje je Nermin Nikšić opisao na jedan veoma slikovit način?.

I pored svega toga, Vi nastavljate zasnivati svoju izbornu kampanju na ‘borim za državu BiH’.

Ako se zaista želite boriti za BiH,možda biste trebali potražiti načina da zadržite mlade u zemlji, da pokrenete ekonomske reforme i razbijete stalnu priču Dodika o ‘otcjepljenju’ i Čović i ‘trečem entitetu’. Nismo čuli ni jedno rješenje osim Vaših populističkih govora, te se može zakljužiti da je cijelo vrijeme Vaš jedini cilj da ostanete uhljebljeni, manipulirajući narod kako bi povjerovao da možda ipak postoji ;svjetlost na kraju tunela’ sa Vama I SDP-om sutra na vlasti?

O 9. januaru svoj sud su dali i Ustavni sud i OHR. Ali, uprkos neustavnosti obilježavanja 9.januara, SDP ga i dalje ne vidi kao neustavnog, pošto im ne smeta što njihovi predstavnici iz manjeg entiteta ne poštuju Odluku Ustavnog suda o neustavnosti obilježavanja tog datuma, već ga smatraju ‘legitimnim I legalnim’!

Ukoliko prihvatate presudu Ustavnog suda BiH o neustavnosti obilježavanja tog datuma, i sami ga smatrate Danom početka genocida nad Bošnjačkim stanovništvom, kako to da ste još uvijek u SDP-u kome ne smeta ni neustavnog niti sama priroda tog datuma?

I za samo kraj bilo bi dobro da građanima BiH objasnite kako to da nakon 8 godina provedenih u Parlamentarnoj skupštini BiH imate obraza reći kako imate stan od par desetaka kvadrata i neko izraubovano auto i ništa više, a svima je jasno da je plaća u PS BiH za osam godina manadata minimalno 650 000 KM neto!!!, navodi se u pismu.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...