Predsjednik Azerbejdžana sazvao prijevremene predsjedničke izbore

Preporučujemo

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev sazvao je danas prijevremene predsjedničke izbore za 7. februar, prema dokumentu koji je objavio njegov ured.

Alijev (61) je zadnji put ponovno izabran 2018. na sedmogodišnji mandat, a s obzirom na to da je političko neslaganje uglavnom potisnuto, gotovo je sigurno da će osvojiti novi mandat sljedeće godine.

- -

Alijev izveo uspješni napad na Nagorno-Karabah, uspostavio savez s Erdoganom…

U septembru je Alijev naredio munjevitu ofenzivu nakon devetomjesečne blokade kako bi ponovno preuzeo kontrolu nad odcijepljenim teritorijem Nagorno-Karabahom, koji su kontrolisali etnički Armenci, što je bio drugi uspješni napad u tri godine.

Tako je ispravio ono što su on i većina u Azerbajdžanu vidjeli kao historijsku nepravdu de facto secesije regije u krvavom etničkom sukobu, koji je pratio raspad Sovjetskog Saveza kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih.

Potpomognut naftnim bogatstvom svoje zemlje, Alijev je uspostavio čvrst savez sa turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, a istovremeno je uspio održati aktivne odnose i sa Rusijom i sa Zapadom, duboko zavađenima zbog rata Moskve u Ukrajini, prenosi HINA.

Najnovije

Predložen pritvor za dvojicu navijača Sarajeva zbog napada na policajce

Tužilaštva KS predložio je određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenim osobama za krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova...