Predsjednik FA o Pepovoj traci: Hoćemo li uskoro imati značku ISIS-a

preporučujemo

Predsjednik Fudbalske asocijacije Engleske Martin Glenn je istakao da nikakvi politički simboli nisu poželjni na utakmicama u domaćim takmičenjima.

Glenn je govorio o menadžeru Manchester Cityja Pepu Guardioli, protiv koga je pokrenut postupak zbog nošenja žute trake u znak podrške uhapšenim političarima koji su se zalagali za nezavisnost Katalonije. Tom prilikom je istakao da je traka poput Davidove zvijezde ili svastike i da politički simboli nisu poželjni u fudbalu.

“Moraćemo da redefinišemo pravilo četiri. Strvari koje pozivaju na razjedinjenje ili koje mogu biti snažni religiozni simboli, poput Davidove zvijezde, srpa i čekića, svastike… To ne želimo”, naveo je Glenn i dodao: “Gdje je linija. Hoćemo li uskoro imati nekoga sa značkom ISIS-a”, prenosi N1.

Ubrzo je stigla kritika jevrejske zajednice.

“Nemamo nikakvih problema da se svi religiozni simboli zabrane na dresovima, ali je objašnjenje dato s lošim ukusom. Davidova zvijezda je važna jeverjima širom svijeta. Stavljanje nje u kontekst sa svastikom je uvredljivo i neprilično. Razočarani smo”, navodi se u saopštenju Simona Johnsona, izvršnog direktora Savjeta Jevreja.

Menadžer Cityja Pep Guardiola do ponedjeljka u 18 sati ima priliku da odgovori na optužbe.

Najnovije

Poslodavci o novim ugovorima: Šokirani smo postupanjem EPBiH i izostankom reakcije nadležnih institucija

Iako su oba doma Parlamenta FBiH usvojila dopunu Zakona o električnoj energiji kojom se daje ovlaštenje Vladi FBiH da...