Predsjednik Hrvatske širi putinovsku propagandu!

Preporučujemo

Piše: HRVOJE PRNJAK / Slobodna Dalmacija

Ako je netko dosad u dobroj vjeri možda i mislio da je u pitanju prkošenje HDZ-u, Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi, inat iza kojega ne stoji neka dublja priča od klasične kohabitacije, teško može “opravdati” najnoviji izlet predsjednika Zorana Milanovića na fonu putinovske, proruske ratne propagande.

On je, naime, u petak, nakon sudjelovanja na obilježavanju 30. godišnjice osnutka Matice hrvatskih sindikata, u svojoj dobro poznatoj maniri stand up komentatora, da ne kažem zabavljača, stao pred novinare i pretresao aktualne političke teme.

Kad su ga kolege zamolili da, među ostalim, prokomentira odluku Slovačke da i ona, nakon Poljske, Ukrajincima pošalje MiG-ove, kazao je sljedeće:

“OK, njihova odluka, zašto bih ja to komentirao? Pitate me hipotetski, kad bismo mi imali avione, bi li ih trebalo slati? To bi ovisilo o stanju tih zrakoplova”, rekao je Milanović.

A onda je prešao na helikoptere. Podsjećamo, Vlada je odlučila Ukrajincima poslati hrvatske transportne helikoptere tipa Mi-8 (riječ je o letjelicama ruske proizvodnje, da apsurd ove ratne situacije bude potpun).

“Ti helikopteri nisu gubitak za HRZ, oni nisu perspektivni i istječu im resursi. Oni nam u tom broju ne trebaju. Mi smo imali prevelik broj helikoptera ogromnog kapaciteta za potrebe jedne male države i male vojske. Američki koje nabavljamo su brutalno skupi, na tome se rade nezamislivi profiti”, kazao je.

I s tim se teško ne složiti. Naime, donacija 14 helikoptera Mi-8 i Mi-8 MTV 1 Ukrajini utemeljena je odluka utoliko što dijelu helikoptera još ove godine istječu međuremontni resursi, a to znači da se više i ne bi mogli koristiti. Sve bi te letjelice bile izbačene iz uporabe do 2026. godine, a Ukrajincima će još biti od konkretne pomoći.

Nego, vratimo se Milanoviću i ključnom dijelu jučerašnje izjave o helikopterima, odnosno o ratu u Ukrajini.

“Ovi helikopteri koje su poslali Ukrajini, to je odluka vlade, to vodi masovnom krvoproliću i masovnoj pogibelji i produljenju rata”. Aha! Tu smo, dakle. Pomaganje napadnutoj državi koja pokušava vratiti okupirani dio svog međunarodno priznatog teritorija i bori se s nadmoćnijim neprijateljeme je nešto što – kako ono reče predsjednik – “vodi masovnom krvoproliću i masovnoj pogibelji i produljenju rata”.

Zanimljiva logika! Zavodljiva u svakom slučaju. Ali, povucimo na trenutak paralelu s Domovinskim ratom: ovo je kao da je netko 1992., godine kazao “Ne treba vojno pomagati Hrvatsku jer to samo vodi masovnom krvoproliću i masovnoj pogibelji i produljenju rata”!

Koga briga za prognanike i to što je trećina Hrvatske bila okupirana, pod “krajiškom” velikosrpskom vladavinom. Licemjerno, zar ne?!

I dok je svoje žestoko protivljenje obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom tlu pravdao rečenicama poput “to nije naš rat” i da Hrvatska, dok je on vrhovni zapovjednik, “neće sudjelovati u ovom ratu” (“Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove. Ovo nije u našem dvorištu”), u ovom je slučaju Milanović zauzeo diskurs mirotvorca. Unatoč činjenici da ukrajinska situacija neodoljivo podsjeća na onu kod nas početkom 90-ih, on “glumi UNPROFOR”.

Baš kao u raširenom narativu ruske propagande koji se mogao čuti s više strana, pogotovo povodom nedavne godišnjice početka invazije na Ukrajinu. U stilu, neka rat stane, ratovi su besmisleni, dosta je ubijanja i pucnjave. Jer, tko bi razuman bio protiv toga?! A prešutjet ćemo, je li, da bi to ustvari značilo: Rusiji neka ostane Krim i sva okupirana područja… O kojima bi se, naravno, godinama pregovaralo i pregovaralo, ali to rusku čizmu (i tenkove, naravno) ne bi pomaklo s tih područja. Deseci tisuća izbjeglica bi mogli zaboraviti na povratak svojim kućama.

Slične su inicijative zastupali i čuveni veteran američke diplomacije Henry Kissinger te američki aktivist i publicist Noam Chomsky. Obojica su se izjasnili da bi Ukrajina trebala razmotriti rješenje kojim bi odustala od prava na dio svog teritorija, e kako bi se “brže postigao mirovni sporazum“.

Takvo “mirotvorstvo” – često uz dodatak, “ne treba previše pritiskati Putina jer bi mogao posegnuti za nuklearnim oružjem” – odgovara samo ratnim ambicijama aktualnog ruskog vođe. I zato, dok je takvih “mirotvoraca”, Kremlju i ne treba propagandni stroj kao što je, primjerice, u Europi blokirani Russia Today (RT), kao dio medijske propagandne mašinerije vladajućeg režima.

Tu su zato Putinovi korisni idioti. Zovemo ih tako jer nisu doslovno svi na platnoj listi Moskve. Neki su i na proračunu svojih zemalja.

Oni o kojima je u povodu sličnih inicijativa pisao i svjetski poznati slovenski filozof Slavoj Žižek. On je u više navrata pisao da je pacifizam pogrešan odgovor na rat u Ukrajini. “Jer nema prijelazne države: ili je država suverena, ili je kolonija, ma kako te kolonije nazivali. Iz toga, kako je rekao jedan komentator, jasno slijedi postojanje dviju kategorija države: ‘Suverena i osvojena. Iz Putinovog imperijalnog ugla, Ukrajina bi trebala spadati u ovu drugu kategoriju… Sad znamo šta znači apel da se Putinu dopusti da ‘sačuva obraz‘. To znači prihvaćanje ne sitnog teritorijalnog kompromisa u Donbasu, već Putinove imperijalne ambicije”, pisao je Žižek na temu inicijativa za trenutačnim prekidom rata.

Ali, neće valjda neki tamo filozof, pa makar bio deklarirani ljevičar, učiti Milanovića pameti!

Najnovije

Samoubistvo u Bijeljini: Pucao u sebe iz vatrenog oružja

Muškarac pedesetih godina izvršio je danas samoubistvo iz vatrenog oružja u svojoj porodičnoj kući u Bijeljini. Policijska uprava Bijeljina potvrdila...