Predsjednik Islamske razvojne banke otvara Sarajevo Business Forum 2018

Preporučujemo

Predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB), njegova ekselencija dr. Bandar M. H. Hajjar, i ove godine učestvovat će na Sarajevo Business Forumu (SBF), potvrdili su iz BBI banke, organizatora vodeće poslovno-investicijske konferencije jugoistočne Evrope, koja će se 25. i 26. aprila, deveti put zaredom održati u Sarajevu.

Bit će to njegova druga posjeta glavnom bh. gradu u svojstvu prvog čovjeka najveće finansijske institucije islamskog svijeta, čiji je kapital veći od 150 milijardi američkih dolara. Islamska razvojna banka je većinski dioničar Bosna Bank Internationala i od samih početaka suorganizator je SBF-a, godišnje biznis platforme čiji je jedinstveni cilj ekonomski razvoj regiona.

- -

Kao visoki zvaničnik banke koja posluje u 57 zemalja svijeta, zajedno sa direktorom BBI banke, Amerom Bukvićem, u Parlamentu BiH dr. Hajjar održat će uvodni govor na ceremoniji otvaranja 9. Sarajevo Business Foruma 25. aprila 2018. godine. Od svog osnivanja, prije 43 godine, Islamska razvojna banka (IDB) je podržala zemlje članice sa približno 100 milijardi američkih dolara.

Bosna i Hercegovine nije članica IDB-a, ali prisustvo ove banke u regionu jugoistočne Evrope nije nepoznanica. Albanija, koja uživa status članice, do sada dobila je više od 550 miliona američkih dolara investicija za razvoj 37 projekata, među kojima je i United Bank of Albania, koja, uz pomoć konsultantskih usluga BBI banke za međunarodne investitore, sada nudi beskamatna bankarska rješenja. Ukupno, IsDB grupacija je u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, uložila preko 650 miliona američkih dolara.

Bosna i Hercegovina, kao i zemlje regiona jugoistočne Evrope mogu koristiti ove alate kako bi postali međunarodni koridor za poslovanje. Region može privući više stranih investicija kako bi podstakao svoj vlastiti razvoj, a iz IDB-a su podržali napore države Bosne i Hercegovine da kreira prijateljski zakonodavni okvir i okruženje za direktne strane investicije.

Bivši ministar, ugledni predavač, humanista

- -

Predsjednik Islamske razvojne banke, dr. Bandar M. H. Hajjar, bivši je ministar u Vladi Saudijske Arabije. Obavljao je dužnost ministra hadždža te ministra kulture i informiranja. Bio je i član Shure, vrhovnog saudijskog vijeća 12 godina i njegov potpredsjednik tri godine. Aktivan je u promociji ljudskih prava. 2004. godine osnovao je Nacionalno društvo za ljudska prava, a član je različitih udruženja koja pomažu siročad i studente u potrebi.

Doktor je ekonomskih nauka (Loughborough University, UK), a kao istaknuti predavač na univerzitetima širom svijeta prepoznatljiv je po modelu u kojem teoriju uvezuje sa praksom sa fokusom na konačnan ishod.

Bio je zamjenik direktora Islamskog ekonomskog istraživačkog centra i šef Komiteta za nastavne planove i programe iz islamske perspektive. Radio je i kao urednik utjecajnog poslovnog magazine „Money and Markets“, koji je promovisao principe islamske ekonomiju i finansija.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...