Predsjedništvo BiH u trodnevnoj posjeti Briselu

Preporučujemo

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine boravit će u Briselu od 31. januara od 2. februara. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i članovi Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić putuju u Brisel na poziv predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera i Evropske pučke stranke (EPP), potvrdio je za novinsku agenciju Patria visoki izvor, ne navodeći o čemu će članovi Predsjedništva BiH razgovarati sa Junckerom, piše Patria.

Izetbegović će dva dana ranije boraviti u posjeti Turskoj zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gdje će razgovarati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

- -

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je nedano Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, u kojoj se s jedne strane pozdravljaju pomaci u BiH kao što su dogovor oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva te podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, dok se s druge izražava zabrinutost izostankom rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Rezolucijom se pozivaju politički predstavnici u BiH da najkasnije šest mjeseci prije održavanja Općih izbora u oktobru 2018. godine usvoje novi Izborni zakon.

Rozolucijom se izražava i zabrinutost zbog sve većeg nepoštivanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke RS-a da ne provede odluku Suda BiH o uknjižbi na državu vojne imovine, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a uprkos presudi Ustavnog suda.

Obaveza boravišta vezana za izbor tročlanog Predsjedništva države također treba biti ukinuta, navodi se, između ostalog, u Rezoluciji.

- -

– Članstvo u Vijeću Evrope nije besplatno. Ko želi da bude član, mora da se obaveže na ispunjavanje obaveza. Vrijeme je da prihvatite odgovornost, da radite i da BiH učinite ravnopravnom članicom Vijeća Evrope. Nemojte reći da je nemoguće od BiH napraviti funkcionalnu državu, vi ste u parlamentu, za vas su ljudi glasali, vi ste nadležni za to – rekao je Tiny Kox, jedan od izvjestilaca Vijeća Evrope.

(index.ba)

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...