Predsjedništvo BiH usvojilo prijedlog Bećirovića: Povećanje plaće službenicima, ali ne i političarima

Preporučujemo

Na današnjoj, 8. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH jednoglasno je usvojen prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je uputio u proceduru član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Kako kaže Bećirovićev savjetnik za ekonomska pitanja Mirza Kršo, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini, počevši od članova Predsjedništva BiH.

“Istovremeno se državnim službenicima i namještenicima neometano koriguju primanja naviše u skladu sa usvojenim prijedlogom Zakona o Budžetu BiH za 2023. godinu”, kaže Kršo.

Drugim riječima, dodaje Kršo, usvajanjem Budžeta za 2023. godinu, koji je predvidio neka od najviših uvećanja ikada za resor Odbrane (skoro 30% uvećanja u odnosu na prethodnu godinu) prekinuta je praksa blokiranja usvajanja Budžeta koja je obilježila prethodni mandatni period i kojim je omogućeno nesmetano funkcionisanje ključnih državnih institucija.

“Time je omogućeno povećanje primanja za vojsku, policajce, državne službenike i namještenike koji po prvi puta imaju povećanje primanja u apsolutnom smislu u posljednjih više od deceniju, za razliku od drugih nivoa vlasti”, dodaje Kršo.

Međutim, ističe on, u istom nacrtu je bilo predviđeno i povećanje primanja najviših funkcionera u Bosni i Hercegovini, i to nakon što su prethodnim budžetom već dobili značajna uvećanja.

“Bećirović je rezolutno protiv takvog ishoda, te je konkretnim institucionalnim djelovanjem ponudio Parlamentarnoj skupštini BiH rješenje za zamrzavanje primanja takvih zvaničnika ne blokirajući usvajanje Budžeta BiH”, naglašava Kršo.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...