Predsjedništvo SDA danas o načinu izbora kandidata: Na listi Zvizdić, Izetbegović, Džaferović, Softić

Preporučujemo

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA bit će razmatrana dva zaključka stranačke Kadrovske komisije, nakon čega će biti odlučeno o kandidatima ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Kadrovska komisija je ustanovila listu kandidata na kojoj su imena Denisa Zvizdića, Šefika Džaferovića, Sebije Izetbegović i Safeta Softića. Također, komisija je jednoglasno zaključila da se izbor kandidata izvrši tajnim glasanjem na Konvenciji 26. maja.

Zvizdić se odmah pobunio protiv zaključaka Kadrovske komisije definirajući ih kao “komformističke”, te da ukoliko on ne bude jedini kandidat, koji će svečano biti promovisan na Konvenciji, odustaje od kandidature jer to prema njegovom mišljenju narušava jedinstvo unutar SDA.

Drugačije razmišljaju Džaferović i Softić, koji su u svojim izjavama potvrdili da se u skladu sa prethodno donesenim zaključcima Predsjedništva SDA, treba do kraja prema jasno definiranim pravilima ići u proceduru izbora kandidata, a demokratski način po njima je upravo lista sa više imena, o čemu će onda zadnju riječ dati Konvencija.

Sebija Izetbegović se do sada nikako nije oglašavala.

U radu Konvencije ili mini kongresa učestvuje oko 400 delegata.

Članovi Predsjedništva koji će danas donijeti konačnu odluku su Bakir Izetbegović, Adil Osmanović, Halid Genjac, Šefik Džaferović, Asim Sarajlić, Denis Zvizdić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Edin Ramić, Senad Bratić, Aljoša Čampara, Selmo Cikotić, Alma Čolo, Amir Fazlić, Suad Hasandedić,  Hikmet Hodžić, Dževad Hodžić, Asim Kamber, Dževad Mahmutović,  Fadil Novalić, Aida Obuća, Ramiz Salkić, Nermin Mandra, Fikret Prevljak, Esed Kadrić, Refik Lendo, Salko Zildžić i Senija Bubić.

(E.L.)

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...