Predstava o srebreničkom genocidu potresla Austrijance

Preporučujemo

U pozorištu u Salzburgu u subotu je odigrana predstava o genocidu u Srebrenici iz jula 1995. godine. Predstava autora Hasana Nuhanovića je potresla gledaoce, piše austrijski ORF.

Masakr u Srebrenici predstavlja najveći genocid počinjen nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. Više od 8.700 Bošnjaka, većinom muškaraca i dječaka, je masakrirano od strane pripadnika vojske Republike Srpske u julu 1995. Pripadnici snaga Ujedinjenih nacija, koji su bili zaduženi da zaštite tu populaciju, su bili lahko naoružani i nisu predstavljali nikakvu zaštitu. Holandija, kao država koja je poslala UN-ove Plave šljemove, je barem u nekim određenim slučajevima osuđena, piše ORF.

- -

Predstava bazirana na priči jednog preživjelog

Nuhanović je jedan od preživjelih ovog masakra i tužio je Holandiju zbog ponašanja njihovih vojnika u tom vremenu. On je i napisao tekst koji je služio kao baza za predstavu “Srebrenica”. U tom tekstu, Nuhanović priča svoju životnu priču – priču koja je usko povezana sa krvavim ratom koji se odvijao u njegovoj rodnoj državi, Bosni i Hercegovini.

Porodica Nuhanovic u početku uživa ugled i kod Srba i kod Bošnjaka ali zatim postaju izbjeglice u vlastitoj državi. Nuhanovići dolaze u Srebrenicu, koju su Ujedinjene nacije proglasile zaštićenom zonom. Ali kao što je opšte poznato, ta zaštita je bila lažna: porodica Nuhanović se našla među žrtvama, a Hasan je jedini preživio.

Ova salzburška produkcija je nastala pomoću saradnje sa akcijom “Bauern helfen Bauern”. Ovom akcijom salzburška političarka Doraja Eberle već od 1992. godine podržava ljude iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ona je aranžirala posjetu Bosni tokom koje režiser Peter Arp i ansambl predstave upoznali sa autorom. Nuhanović je njima predao tada još neobjavljeni tekst koji služi kao baza za predstavu.

Doživljaji posjete su se pretvorili u dio predstave, ispričao je Arp: “Taj balans se pretvara u kolaž koji nam je tokom proba dozvoljavao da prodišemo, izdahnemo i da to što radimo pogledamo sa strane kako bi se ponovo uvjerili da to sto pričamo nije samo priča Hasana Nuhanovića.

- -

Predstava se odvija na oskudnoj površini koja podsjeća na merazje. Matthias Hinz se sasvim predao ulozi Hasana Nuhanovića, a oko njega petočlani ansambl predstave pokazuje kako umjetnost, možda čak i bolje nego dokumentarac, može da zahvati čovječije srce i um.

Najnovije

Dječak Edin treba našu pomoć: Pozivom na broj 17022 donirate 2 KM

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za petogodišnjeg Edina Škilju. Pozivom na broj 17022 donirate 2 KM. Edinu je dijagnosticiran poremećaj...