Predstava “Rechnitz – Anđeo uništenja” u Srebrenici u okviru obilježavanja godišnjice genocida

Preporučujemo

Predstava “Rechnitz – Anđeo uništenja” 10. jula će gostovati u Srebrenici u okviru programa obilježavanja godišnjice genocida.

Predstava je nastala prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica s njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj rediteljici Sabine Mitterecker.

Realizirana je u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, što je ujedno i prva koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara. U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

Radnja drame “Rechnitz – Anđeo uništenja” bavi se događajem koji se desio u noći između 24. i 25. marta 1945. kada je grofica Margit von Batthyány priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst bez sumnje može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutno stanje u regiji, gdje zločini nisu završeni ni desetljećima nakon kraja rata, saopćeno je iz SARTR-a.

Scenografkinja predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, saradnica na pokretu Amila Terzimehić, korepetitorica Tijana Vignjević, a asistentice rediteljice Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst je prevela Bojana Denić.

Najnovije

Dmitri Medvedev tvrdi da je cilj Sjedinjenih Američkih Država uništiti Rusiju

Jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina, bivši predsjednik Rusije Dmitri Medvedev je u izjavi za rusku novinsku agenciju Tass...