Predstavljen program manifestacije “Novogradski dani 2024.”: Brojni kulturno-zabavni i sportski sadržaji

Preporučujemo

Dvadesetšesta manifestacija “Novogradski dani 2024.” koju organizira Općina Novi Grad Sarajevo, počet će 30. maja, a građani i gosti Sarajeva će do 30. juna imati priliku da uživaju u brojnim kulturno-zabavnim i sportskim sadržajima.

Centralni događaj manifestacije je obilježavanje Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč – 8. juna na Golom Brdu, kada je planirano svečano otkrivanje spomenika “Krila slobode”.

- -

Prema riječima pomoćnika načelnika za boračka pitaja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajiba Delalića na današnjoj konferenciji za medije, dio programa manifestacije posvećen je obilježavanju godišnjica ličnosti i događaja oz perioda odbrane BiH. Tako će tokom juna biti obilježena godišnjica stradanja mještana Ahatovića, Dobroševića, formiranja prvog logora u Rajlovcu, godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Safeta Isovića, Safeta Zajke, pogibije boraca u Ahatovićima i drugi značajni datumi iiz perioda rata 1992-1995.

Na brdu Žuč će biti cjelodnevni program, kada će biti otkriven monumentalni spomenik posvećen borcima, herojima odbrane BiH, čiji je raspon krila 25, a visina 16 metara.

– Spomenik “Krila slobode” je jedan od najljepših spomenika. Monumentalan je baš onako kako trebaju biti i sjećanja na naše heroje, one koji su poginuli, koji su ranjeni i koji su živi, na sve one koji su branili državu BiH i grad Sarajevo od agresora – kazao je Delalić i dodao da obilježavanja počinju u subotu, 01. juna na Dobrinji, gdje se desio zločin u kojem su ubijeni učesnici Bajramskog turnira u kojem je poguinulo 15 momaka, a više od 100 građana je ranjeno. U nedjelju je obilježavanje Dana logoraša, i prvog logora koji je formiran na području općine Novi Grad Sarajevo itd.

Na brdu Žuč, podsjetio je, prvi put je agresoru pokazano da mu neće biti lahko sa braniteljima Armije i MUP-a RBiH i da “Bosna neće šapatom pasti, nego će se braniti i odbranili su je”.

- -

Delalić je najavio da očekuje oko 5.000 posjetilaca na brdu Žuč, a dolazak su najavili i članovi svih viteških brigade sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Prijevoz autobusima je osiguran, a građani se mogu informisati o polasku autobusa u svojim mjesnim zajednicama i džematima. Osiguran je i direktan prijenos manifestacije putem TV Hayat.

Koncrti, pozorišne predstave, izložbe…

Osim toga, pripremljen je 21 događaj u oblasti kulture, a kako je najavila pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Adisa Šuman, bit će održani koncerti grupe Divanhana i Džejle Ramović, a za Bajram će horovi Šapat Srca i Hamza održati koncert duhovne muzike.

Bit će otvorene i dvije izložbe, te izvedene dvije pozorišne predstave za djecu i odrasle, a tu je i manifestacija za cijelu porodicu “Porodični dani”, kao i Dan novogradskih osnovnih škola.

– Mi ćemo kao i uvijek ponuditi našim građanima, od najmlađih, do naših građana treće životne dobi vrlo bogat kulturni i sportski program. U dijelu kulturnog programa imat ćemo koncert savdaha na kojem će nastupiti grupa Divanhana u Centru “Safet Zajko” pred sami završetak manifestacije “Novogradski dani 2024”.

Također, već tradicionalno imat ćemo koncert zabavne muzike ispred sportske dvorane Dobrinja, a ovaj put nastupit će Džejla Ramović, četvrti dan Bajrama imat ćemo koncert duhovne muzike, a izvođaći su novogradski horovi Šapat Srca i hor Hamza. Ostajemo posvećeni i drugom dijelu programa gdje ljubitelji različite kulture i umjetnosti mogu pronaći nešto za sebe, tako da ćemo imati upriličene dvije izložbe, dvije pozorišne predstave za djecu i odrasle, druženje sa novogradskim osnovnim školama koje će biti upriličeno 11.juna u Centru “Safet Zajko”, za građane treće dobi bit će upriličeno zajedničko druženje. Imat ćemo 21 događaj u oblasti kulture, potruidili smo se da za svkoga priredimo nešto – rekla je Adisa Šuman.

Dvadesetdva sportska događaja

Kada su u pitanju sportski događaji gospođa Šuman je kazala da će se ove godine organizovati 22 sportska događaja u okviru “Novogradskih dana”, istakavši da se svi sportski događaji realizuju u saradnji sa sportskim udruženjima sa područja općine Novi Grad.

– Većinu sportskih događaja mi realizujemo sa sportskim klubovima sa područja općine Novi Grad i oni su u velikom dijelu i organizatori tih takmičenja. Ovogodišnje Novogradske dane započet ćemo sa 23. međunarodnim turnirom u sjedećoj odbojci “Sarajevo open 2024” koji će se održati u dvorani “Ramiz Salčin”, također, 31. maja, upriličit će se 12. međunarodni odbojkaški turnir mladosti i prijateljstva – rekla je Šuman.

Istakla je tri nova događaja koji će se održati u okviru manifestacije.

– Na samom početku Novogradskih dana imat ćemo konjičko takmičenje “Prvenstvo grada Sarajeva i Kup BiH”, također, novitet je i teniski turnir sa kojim ćemo završiti Novogradske dane, a treći od događaja koji do sada nismo imali priliku vidjeti jeste izložba elektronskih vozila, koja će biti upriličena na platou isopred dvorane Dobrinja u periodu od 01. do 02. juna – zaključila je Šuman.

Ulaz na sve manifestacije je slobodan.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...