Predstavljen sadržaj manifestacije “Dani vakufa 2018”: Okrugli sto, tribine i konferencija

Preporučujemo

U povodu početka manifestacije „Dani vakufa 2018“, Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirala je konferenciju za medije u ponedjeljak, 09. aprila 2018. godine u Sarajevu, na kojoj je direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović predstavio programske sadržaje manifestacije.

Direktor Zajimović je podsjetio da Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već osmu godinu organizira manifestaciju “Dani vakufa u BiH”. Ovogodišnja manifestacija bit će održana u Sarajevu, Sanskom Mostu, Fojnici, Trebinju, Vitezu i Visokom, u periodu od 13. do 20. aprila.

- -

Manifestacija se sastoji od kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja od kojih izdvajamo regionalnu konferenciju „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja“, okrugli sto „Vakufi na području Medžlisa IZ Trebinje“, tribinu „Vakufi i vakifi u Fojnici“, polaganje kamena temeljca za izgradnju vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu i vakufskog administrativnog centra „Medresa“ u Fojnici, otvaranje vakufskog edukativno-poslovnog centra u Vitezu, zatim promociju djela „Bosanske vakufname“ i izložbu odabranih vakufnama, potpisivanje novih protokola o izgradnji i obnovi vakufskih objekata, hutbuovakufima, mevludihatmadovu u povodu Dana vakifailejletu-l-miradža, te dodjelu Plakete za afirmaciju i unaprijeđenje vakufa za 2017. godinu.

Zajimović je kazao da će manifestacija započeti u petak, 13. aprila, svečanim otvaranjem u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu i tom prilikom bit će održana promocija vakufskih projekta i potpisivanje protokola između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o realizaciji novih vakufskih projekata u BiH, dodijeljena Plaketa za afirmaciju i unapređenje vakufa za 2017. godinu, uz obraćanje organizatora, kao i obraćanje Reisu-l-uleme IZ u BiH.

Istog dana uvečer u Visokom održat će se mevlud u povodu Lejletu-l-mi’radža i Dana vakifa i tom prilikom će se predati hatma dova za duše svih umrlih bh. vakifa. Mevludski program izvodi Hor medrese „Osman ef. Redžović“.

U subotu, 14. aprila, u Sanskom Mostu, održat će se svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju vakufskog tržnog centra na vakufskoj parceli Hamza-begove džamije u Sanskom Mostu čiju izgradnju putem Vakufske direkcije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

- -

U nedjelju, 15. aprila, u Fojnici, održat će se svečanost polaganje kamena temeljca za izgradnju vakufskog administrativnog centra „Medresa“ čiju izgradnju putem Vakufske direkcije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

U ponedjeljak, 16. aprila, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održat će se promocija djela „Bosanske vakufname“ i izložba odabranih vakufnama. Promotori su: dr. Mevlut Džam, dr. Rahman Ademi, dr. Adnan Kadrić, mr. Osman Lavić i dr. Senaid Zajimović.

U utorak, 17. aprila, u hotelu Holiday u Sarajevu, održat će se regionalna konferencija pod nazivom „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja“. Konferenciju organiziraju Međureligijsko vijeće BiH i Vakufska direkcija.

Cilj konferencije je aktualiziranje problematike restitucije i razmjena iskustava sa susjednim zemljama. Iskustvo zemalja iz okruženja u rješavanju ove problematike je veoma važno, te će zbog toga predstavnici nadležnih institucija iz susjednih zemalja, koje rade na poslovima donošenja i implementiranja zakona o povratu bespravno oduzete imovine vjerskim zajednicama i drugim fizičkim i pravnim licima, uzeti aktivno učešće na konferenciji. To će biti prilika za razmjenu iskustava o implementaciji zakona o restituciji i izazovima na ovom području kroz izlaganja predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, vjerskih zajednica i crkva, te učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Pored predstavnika Ministarstva pravde BiH, kao resornog ministarstva u našoj državi za pitanje restitucije, očekuje se učešće nadležnih državnih i entitetskih ministarstava, državnih i entitetskih parlamentarnih zastupnika i međunarodne zajednice.

Konferencija je dio aktivnosti koje Vakufska direkcija kontinuirano preduzima na povratu  bespravno oduzete imovine. Bosna i Hercegovina još uvijek nije usvojila zakon o restituciji, te stoga imovina koja je oduzeta u proteklim društveno-političkim sistemima nikada nije vraćena izvornim vlasnicima, odnosno njihovim nasljednicima i pravnim sljednicima.

U srijedu, 18. aprila, u Fojnici, održat će tribina pod nazivom „Vakufi i vakifi u Fojnici“ čiji predavači će biti dr. Ismet Bušatlić, dr. Ćazim Hadžimjelić i dr. Senaid Zajimović.

U četvrtak, 19. aprila, u Trebinju, održat će se okrugli sto pod nazivom „Vakufi na području Medžlisa IZ Trebinje“ na kojem će biti izloženo 10 referata.

U petak, 20. aprila, u Vitezu, održat će se svečanost otvaranja vakufskog edukativno-poslovnog centra u Vitezu čiji dovršetak izgradnjeje finansirao Generalnisekretarijat vakufa države Kuvajt i humanitarna organizacija Al-Nedžat iz Kuvajta.

Istog dana, u petak, tokom džuma namaza, u svim džamijama u BiH i dijaspori bit će kazivana tematska hutba o vakufima pod nazivom „Vakuf-pouzdan oslonac neovisnosti i sigurnosti zajednice“ autora mr. Selem ef. Dedovića, muftije mostarskog.

Partneri ovogodišnje manifestacije su: Muftijstvo sarajevsko, Muftijstvo bihaćko, Muftijstvo mostarsko, Muftijstvo travničko, Medžlis IZ Sanski Most, Medžlis IZ Fojnica, Medžlis IZ Trebinje,  Medžlis IZ Vitez, Medžlis IZ Visoko i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Vakufska direkcija je uvjerena da “održavanje višednevne manifestacije posvećene vakufima tokom koje se osvjetljava kulturna, socijalna, obrazovna, vjerska i općedruštvena dimenzija i uloga vakufa, pomaže u jačanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnjem vremenu, promovira vakufe i nova uvakufljenja, kao i da doprinosi u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, jer su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti Bosne i Hercegovine i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima”.

 

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...