Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica u Bundestagu razgovarali sa liderima pozicije i opozicije

Preporučujemo

Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica održali seriju sastanaka sa zastupnicima, predstavnicima nadležnih ureda i oficirima za komunikacije pri Bundestagu.

Između ostalih, kao najvažniji sastanci se ističu onaj sa sa potpredsjednicom Bundestaga Aydan Özoğuz (SPD) te sa zastupnikom i jednim od lidera opozicije Michaelom Brandom (CDU/CSU).

“Razgovarali smo o važnosti veće uključenosti Njemačke u pitanje obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i potrebi značajnijeg povezivanja bh. zajednice i njemačkih vlasti na ovoj temi, ali i zajedničkim akcijama kojim će se doprinijeti zaštiti ljudskih prava, nediskriminacije i vladavine zakona u Bosni i Hercegovini. Primljeni smo od svih naših domaćina u Bundestagu raširenih ruku, od njih smo dobili dobronamjerne savjete, pravu uputu i kvalitetne informacije o tome šta možemo očekivati od Njemačke u narednom periodu. Srebrenica jučer, danas i sutra će biti dijelom fokusa njihove politike, a na nama je da zajedno okupljamo saveznike na tom putu“, kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

U okviru sastanaka su predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica i partnerske organizacije Arolsen Archives govorili o inicijativi za organizaciju posjete zastupnika Bundestaga Srebrenici na proljeće naredne godine.

“Memorijalni centar Srebrenica je postao središnja tačka u kojoj stranci, izabrani i imenovani dužnosnici u prijateljskim zemljama, prepoznaju suštinu konflikta u Bosni i Hercegovini, razmjere genocida i zločina, te lakše i bolje razumiju situaciju danas. Zastupnici Bundestaga vrlo dobro znaju šta se dešava sa diskriminacijom u obrazovanju u RS-u, znaju da se zločinci veličaju, znaju da su i dalje tu prisutni diskriminatorski „rasni“ zakoni koji određuju vrijednost čovjeka prema etničkoj pripadnosti. Mi moramo ispričati priču Srebrenice kroz prizmu svega toga, samo tako postaje jasno da Srebrenica traje i danas“, dodao je Suljagić.

Delegacija Memorijalnog centra je informisala o rezultatima sastanaka i predstavnike Ambasade Bosne i Hercegovine u Berlinu. Savjetnici Izmir Talić, Emir Vladavić i Hajra Delić su govorili o kapacitetima bh. zajednice u Njemačkoj, prilikama za saradnju i povezivanje, te učinjenim koracima Ambasade BiH s te strane.

“Ovdje vidimo vrijedne ljude koji nastoje učiniti maksimum da budu servis građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Oni razumiju zašto je važno da Memorijalni centar Srebrenica bude prisutan kroz aktivnosti u Njemačkoj te zašto je nužna trajna saradnja svih državnih institucija Bosne i Hercegovine u borbi za istinu o genocidu. Posljednjih dana smo razgovarali sa mnogo ljudi, kako iz naše zajednice, tako i sa predstavnicima njemačkih organizacija i institucija. U Njemačkoj imamo svoje saveznike, a Memorijalni centar će – na isti način kako smo to uspjeli izgraditi – praviti mrežu kakvu imamo u Ujedinjenom Kraljevstvu. I tu nećemo stati. Moramo biti oslonac državi Bosni i Hercegovinu u vremenu krize i izazova, mi, kao predstavnici porodica žrtava genocida i ključne institucije za istraživanje genocida i rata u BiH, nosimo poseban teret na tom putu“, zaključio je Suljagić.

 

Najnovije

Stoltenberg: Putin želi iskoristiti zimu kao ratno oružje

Rusija će vjerojatno nastaviti napadati ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, plinsku infrastrukturu i osnovne usluge za ljude, rekao je u ponedjeljak...