Predstavnički dom danas odlučuje da li će napad na suverenitet BiH biti krivično djelo

Preporučujemo

Za danas u 12 sati zakazana je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će zastupnici razmatrati 21 tačku dnevnog reda.

Zastupnici će razmatrati komentare na odgovore na poslanička pitanja, prijedloge izmjena i dopuna Zakona o sportu i Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH te Prijedlog zakona o graničnoj kontroli čiji je predlagač Vijeće ministara.

Također, državni zastupnici glasat će o prijedlogu izmjene državnog Krivičnog zakona čiji su predlagači zastupnici Kluba DF-a Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Predložena izmjena Krivičnog zakona DF-a tiče se napada na suverenitet BiH.

Dopunom zakona predviđa se da ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava (državi ili nadnacionalnoj međunarodnoj organizaciji), da utječe na proces donošenja ustava, zakona, odluka i drugih akata Bosne i Hercegovine ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, biti kažnjen kaznom zatvora od najmanje pet godina.

U razlozima za donošenje zakona navedeno je da BiH kao suverena i nezavisna država u okviru vlastitog pravnog sistema donosi ustav, zakone i druge akte te da je utjecaj drugih subjekata međunarodnog prava, država ili međunarodnih institucija, direktan udar na suverenitet naše zemlje.

Predstavnički dom razmatrat će i izvještaj o nastojanju da se postigne saglasnost o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH čiji je predlagač Denis Zvizdić.

U izvještaju je navedeno da članovi Kolegija Predstavničkog doma nisu postigli saglasnost o izmjeni Zakona o zastavi jer prijedlog tokom glasanja nije dobio entitetsku većinu.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...