Predstavnički dom Federalnog parlamenta o rebalansu budžeta

Preporučujemo

Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas se na vanrednom zasjedanju treba izjasniti o rebalansu ovogodišnjeg budžeta Federacije, odnosno preusmjeravanju neutrošenih 107 miliona BAM iz 2017. u aktuelnu budžetsku godinu.

Novac bi bio namijenjen gradnji brzih cesta u FBiH.S obzirom na to da je rebalans odobren u Domu naroda, današnjim usvajanjem bilo bi omogućeno da se navedena sredstva stave na raspolaganje kako bi se što prije mogla utrošiti u svrhu realizacije planiranih infrastrukturnih projekata koje provodi javno preduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Pored neutrošenih sredstva iz 2017. godine od 107 miliona BAM, iz Federalnog ministarstva finansija naveli su da je Federaciji uplaćeno 87.207.037 BAM, jer je BiH ispunila sve uslove iz matrice politika u okviru DPL projekta sa Svjetskom bankom. Dodatnih 97.214.772 doznačeno je u budžetu FBiH budući da su ispunjene prethodne mjere iz Pisma namjere proširenog aranžmana s MMF-om.

Zbog navedenog, Federalno ministarstvo finansija je izmijenilo strukturu finansiranja ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH na način da se odustalo od planirane prodaje potraživanja u iznosu od 60 miliona, te je smanjena planirana emisija obveznica za 124 miliona BAM.

Prije ove vanredne sjednice, poslanici će održati nastavak vanrednog zasjedanja koje je prekinuto 18. aprila.

Prema dnevnom redu, preostalo je izjasne o utvrđivanju privremenih smjernica politike za provođenje energijske efikasnosti u Federaciji BiH, predloženim strategijama razvoja metalnog i elektro sektora, drvne industrije i industrije građevinskog materijala Federacije BiH za period 2016.–2025. godine.

Takođe, razmotriće i program rada Vlade FBiH i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2018. godinu.

Predstavnički dom za sutra je planirao održavanje tematske sjednice o stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko – invalidske zaštite u Federaciji BiH, prenosi BHRT.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...