- Advertisement -

PREGOVORA VIŠE NEMA: Borci blokirali nekoliko puteva u FBiH, dio njih krenuo prema Vogošćanskoj petlji

Preporučujemo

Boračka udruženja danas su izašla na najavljene proteste, a njih oko 500 blokiralo je petlju Šićki Brod u Tuzli.

Blokirana je i Donja Golubinja kod Žepča, kao i raskrsnice magistralnih puteva M-17 Doboj – Maglaj i M-4 Doboj – Teslić na Karušama (Općina Doboj Jug).

Kako javlja dopisnik Oslobođenja iz ZDK-a, okupljeni borci iz Doboj-Juga, Teslića, Tešnja i Doboja oformili su grupe koje su rasporedili za blokadu putnih pravaca prema Tesliću,odnosno Tešnju, te zatvorili i alternativne putne pravce , posebno most na rijeci Bosni u Ševarlijama, koji spaja regionalni put Doboj – Maglaj sa magistralnim putem M-17. Bez obzira na hladno vrijeme, kazali su da će istrajati do ispunjenja svih zahtjeva i da ovaj puta sa njima nema šale, a novinarima su preporučili da ne uzimaju nikakve izjave.

Na benzinskoj pumpi, pred samu blokadu, zatekli smo šleper iz Srebrenika. Na sugestiju vozaču, koji nije želio kazati svoje ime, da ide dok je put prometan, kazao je da neće jer će se pridružiti protestima.

Prema informacijama koje smo dobili od policije MUP-a ZDK, pripadnici PS Doboj – Jug budno prate sva dešavanja.

Također, oko 200 boraca, koji došli u kamp ispred doskorašnjeg sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu, zadržali su se tu nekih desetak minuta, a kako javlja naš dopisnik, krenuli su prema Vogošćanskoj petlji kako bi blokirali saobraćaj na tom području.

-Pokušali smo sve na mirne načine da dođemo do ispunjenja naših zahtjeva, ali nas vlast nije ispoštovala. Borci se okupljaju samovoljno i od 10 sati sati bit će blokirane saobraćajnice u Federaciji BiH. Mi smo ovdje već devet mjeseci u kampu, izmrzli i bolesni, ali niko se ne obazire na nas. Borci više ne mogu da gledaju ovu patnju, a mi tražimo samo tri jednostavna zahtjeva. Uputili smo Parlamentu i svim strankama dopise da se održi ta sjednica na kojoj će biti naša tri zahtjeva. Međutim, oni su to ignorisali. Žao mi je građana što ćemo blokirati saobraćajnice, ali mi drugog izlaza nemamo, kazao je za Oslobođenje Emir Sofić, jedan od demobilisanih boraca iz kampa u Sarajevu.

Osim petlje Šićki Brod, Donje Golubine još nekih magistralnih puteva, dodao je kako su najavljene neke blokade u Sarajevu, kao i blokada Bradine.

– Nemam još sve informacije. Borci se samoorganizuju i blokiraju, jer ovo je zadnji voz za borce da riješe svoje pitanje. Ovo je dokaz svijetu da borci, koji su odbranili državu BiH, a kao djeca smo je branili, spavamo u šatorima. Ovaj minus danas uopšte ne sprječava borce da istraju na svojim pravima, mirno, dostojanstveno, onako kako mi to znamo. Ovdje ne stoji nikakva politika niko ne plaća nikog, samo borci ujedinjeni. Imali smo i prije dva dana dva smrtna slučaja, borcima koji su bili u kampu naprosto od ove nepravde, od svega, puklo je srce. Mi nikog ne diramo, nek oni imaju milione, dajte nama samo dio onog što nam pripada, kaže Sofić.

Istakao je da će borci, ako treba, mjesec biti na blokadama “jer više pregovora nema”.

– Kad god se pregovaralo, borci su izvarani i sada ne smije niko u ime boraca ni pregovarati, nego imaju tri zahtjeva koja su upućena i to je to, kaže Sofić.

Borci traže ispunjenje tri osnovna zahtjeva, a to su: borački registar, ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija i borački dodatak.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Hadžić o rastu kamatnih stopa: Svijet se nalazi pred izborom, obuzdati inflaciju ili izazvati novu recesiju

  Nema dileme – svijet se nalazi pred izborom, nalazi se na raskrsnici, koja ima samo dva puta. Prvi je...