Prekinut štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu 10 nakon dva mjeseca

Preporučujemo

Građani Kantona 10 od jutros mogu dobiti sve zdravstvene usluge u domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici Livno, piše federalna.ba.

Sindikat liječnika Kantona 10 donio je odluku o prekidu obustave rada nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom kantonalne Vlade Ivanom Jozićem i ministricom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Vasilijom Broćetom.

- -

Pregovori su trajali gotovo dva mjeseca, a proces je okončan nakon što je Sindikat i po drugi put od Kantonalnog suda Livno dobio rješenje o reprezentativnosti Sindikata liječnika.

Dogovoreno je povećanje satnice uposlenicima u zdravstvu s 2 marke na 2,24 marke uz povećanje koeficijenta za liječnike od 0,5 u 2018. godini, te još dodatnih 0,5 u 2019. godini.

Predviđeno trajanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i doktora medicine i stomatologije je dvije godine s mogućnošću produženja i biće potpisan nakon određene procedure i dobijanja saglasnosti Vlade Kantona 10.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...