Premijer Izraela uskoro u Rusiji, tema razgovora Iran

Preporučujemo

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu potvrdio je danas, pred polazak za Moskvu, da će s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o vojnoj koordinaciji u Siriji u vrijeme “nemilosrdnih” napora Irana da učvrsti svoje snage u toj zemlji.

“To je nešto čemu se izričito protivimo i radimo da zaustavimo””, rekao je Netanyahu, prenose izraelski mediji, piše radiosarajevo.ba.Ru

- -

On je također najavio da će s Putinom razgovarati o iranskim zadiranju u Liban, koji je sjeverni sused Izraela. Netanyahu je rekao da Iran pokušava da “pretvori Liban u jedan veliko raketni položaj, položaj za proizvodnju preciznih raketa protiv Izraela”.

“To je nešto što nismo spremni da tolerišemo”, rekao je izraelski lder, dodavši da je vojna saradnja između Izraela i Rusije od suštinskog značaja i da se nastavlja.

“Mi se sastajemo periodično kako bismo osigurali vojnu saradnju između IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i ruskih snaga u Siriji. Do danas je to uspjelo i važno je da nastavlja da uspjeva”, rekao je Netanyahu.

Premijer Izraela i predsjednik Rusije sastali su se prethodni put u Sočiju u avgustu u Putinovom letnjikovcu. Tada je Netanyahu rekao svom domaćinu da rastuća uloga Irana predstavlja prijetnju za Izrael, Bliski istok i svijet. Također je upozorio da je Teheran na putu da preuzme kontrolu nad Irakom i Jemenom. “Mi svi pobjeđujemo ISIS u koncentrisanom međunarodnom naporu i to je dobrodošlo. Ono što nije dobrodošlo je da Iran ulazi svugdje odakle ISIS izlazi”, konstatovao je tada Netanyahu.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...