Premijer Izraela uskoro u Rusiji, tema razgovora Iran

Preporučujemo

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu potvrdio je danas, pred polazak za Moskvu, da će s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o vojnoj koordinaciji u Siriji u vrijeme “nemilosrdnih” napora Irana da učvrsti svoje snage u toj zemlji.

“To je nešto čemu se izričito protivimo i radimo da zaustavimo””, rekao je Netanyahu, prenose izraelski mediji, piše radiosarajevo.ba.Ru

On je također najavio da će s Putinom razgovarati o iranskim zadiranju u Liban, koji je sjeverni sused Izraela. Netanyahu je rekao da Iran pokušava da “pretvori Liban u jedan veliko raketni položaj, položaj za proizvodnju preciznih raketa protiv Izraela”.

“To je nešto što nismo spremni da tolerišemo”, rekao je izraelski lder, dodavši da je vojna saradnja između Izraela i Rusije od suštinskog značaja i da se nastavlja.

“Mi se sastajemo periodično kako bismo osigurali vojnu saradnju između IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i ruskih snaga u Siriji. Do danas je to uspjelo i važno je da nastavlja da uspjeva”, rekao je Netanyahu.

Premijer Izraela i predsjednik Rusije sastali su se prethodni put u Sočiju u avgustu u Putinovom letnjikovcu. Tada je Netanyahu rekao svom domaćinu da rastuća uloga Irana predstavlja prijetnju za Izrael, Bliski istok i svijet. Također je upozorio da je Teheran na putu da preuzme kontrolu nad Irakom i Jemenom. “Mi svi pobjeđujemo ISIS u koncentrisanom međunarodnom naporu i to je dobrodošlo. Ono što nije dobrodošlo je da Iran ulazi svugdje odakle ISIS izlazi”, konstatovao je tada Netanyahu.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...