Premijer Poljske: Ako Ukrajina ne dobije veću podršku, rat će se proširiti na Poljsku

Preporučujemo

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da pad projektila u selu Przewodów dokazuje da će se, ako Ukrajina ne dobije veću podršku, rat proširiti na teritorij Poljske, piše Ukrajinska Pravda.

Morawiecki je podsjetio javnost da incident u poljskom selu nije prva kritična situacija pa je naveo primjer imigranata koji su prošle godine pokušali prijeći granicu Poljske i Bjelorusije.

“Ne znamo sa sigurnošću točne okolnosti ili razloge incidenta u Przewodówu, ali znamo osnovni i glavni uzrok, a to je ruska agresija na Ukrajinu”, istaknuo je premijer Poljske.

Morawiecki je dodao da “danas postoji samo jedan način da se Poljska uvuče u rat odnosno da okrene leđa Ukrajini”. Kaže da će u tom slučaju prije ili kasnije Ukrajina postati kritično ovisna o Rusiji.

“Ako Ukrajina ne bude neovisna, nećemo morati ni činiti išta da izazovemo rat jer on će nam sam doći. Putin neće stati, Kremlj će ići dalje. Pasivnost bi za nas značila samoubistvo”, rekao je Morawiecki.

Poljski premijer je napomenuo da je njegova zemlja spremna na incidente poput ovog u Przewodówu i da ima odgovore na različite mogućnosti hibridnog rata koji Rusija može voditi protiv Poljske, piše Ukrajinska Pravda.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...