Premijer Švedske govorio o ulasku u NATO i potencijalnoj reakciji Rusije: “Spremni smo na svašta”

Preporučujemo

Premijer Švedske Ulf Kristersson oglasio se nakon odluke Mađarske da ratificira članstvo ove skandinavske zemlje u NATO-u te je poručio kako je ovo historijski dan.

Između ostalog, Kristersson je rekao kako je Švedska spremna preuzeti odgovornost za euroatlantsku sigurnost.Osim komentara na društvenim mrežama, Kristersson je na konferenciji za medije upitan i da li očekuje reakciju iz Rusije.

- -

“Što se Rusije tiče, jedino što možemo očekivati jeste to da im se ne sviđa što će Švedska ući u NATO. Ipak, naglasio je kako se to može izraziti na nekoliko načina.

“Spremni smo na svašta. Ono što stalno vidimo su dezinformacije i cyber napadi. Mislim da je cijeli naš dio svijeta spreman da se suoči s mnogo različitih stvari. Uvjeren sam da smo sada mnogo sigurniji nego prije što smo podnijeli prijavu”, rekao je Kristersson.

Povodom odluke Mađarske oglasili su se zvaničnici i drugih zemalja sjeverne Evrope te su poručili kako je ovo važan dan za sve zapadne zemlje.

“To što se sjevernoevropske zemlje udružuju u NATO je historijska odluka”, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Store.

- -

Danska premijerka Mette Fredriksen također je poručila kako je ovo izuzetno dobar dan za NATO.

“Ovo je zaista dobar dan za Švedsku i zaista dobar dan za sve nas koji dijelimo istu oblast sigurnosne politike”, zaključila Fredriksen.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...