Premijer Zolj: Zastupnicima sam ponudio da budemo jedan tim

preporučujemo

U prvom i ekskluzivnom TV intervjuu, novi premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj za N1 je kazao da je zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo ponudio da budu jedan tim. Kako je naveo gostujući u Danu uživo, zadatak Vlade KS će biti na tome da se nešto započne i da neko ko dolazi poslije da nastavi.

Zolj je na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo imenovan za novog premijera, a nakon smjene i ostavke Elmedina Konakovića. Svoje iznošenje ekspozea počeo riječima “Mir s vama”.

“To bi barem kod nas trebao biti normalan pozdrav. To je jedna poruka koja bi trebala da bude i prema zastupnicima Skupštine Kantona. Ja sam ponudio mir s vama, mir i sa Bogom i sa ljudima, jedan univerzalni pozdrav. Meni je taj primjeren pozdrav bio i zato sam počeo tako”, kazao je Zolj za N1.

Kako je naveo gostujući na N1, do kraja mandata i novih izbora ostao je veoma kratak period.

“Ja sam to jučer i napomenuo. Ima nekih pojekata koji se mogu završiti do kraja ove godine, ali ima nekih projekata na koje sam ja ponosan da ih započnemo u ovoj godini i baš sam tako slikovito rekao ‘ko će presjecati vrpcu, ko će ih završavati, to mi nije bitno’. Bitno je da se oni započnu jer sam, obilazeći i aktivno učestvujući u nekim međunarodnim konferencijama, osjećao sam se malo nezgodno kada se prezentiraju neki projekti, a tih projekata u Sarajevu nema”, naveo je Zolj.

Kao primjer je naveo projekt Sarajevo – pametni grad (Smart City) koji mnogi gradovi u okruženju imaju, a glavni grad BiH nema.

“Smatram da je to najtransparentniji projekat. Tada vidite stanje komunalne infrastrukture pomoću informacionog sistema, kretanje svih akcija, ko treba da održava površine, kada se dešavaju kvarovi da se oni otklanjanju”, naveo je Zolj.

Niste dobili čestitku od svih, da li vas je to iznenadilo?

“Jeste. Smatram da bi bilo kulturno da se barem pozdravi i zaželi čestitka u daljnjem radu. Ponudio sam zastupnicima da budemo jedan tim”.

Kakav trag možete ostaviti?

“To je simbolika, trag se ostavlja da vas slijede neke buduće generacije. Moja priča, ove Vlade će biti na tome da se nešto započne i da neko ko dolazi poslije da nastavi, da ne ostavimo mrlju nego trag koji će se slijediti. Vlada će pokušati da ubrza projekte, vjerujem u ovaj tim, imamo nekih iskustava”.

Kako je radio prethodni premijer Elmedin Konaković po vama?

“Ja se ne želim izjašnjavati, što se kaže. Mi imamo dva različita načina pristupa upravljanju i želim mu sretan budući politički rad. Vezano za tim ljudi sa kojima ću raditi, svaki ministar ima svoju odgovornost. Mislim da među njima dobrih, radnih i poštenih ljudi. Projekat se mora dovesti do kraja”, kazao je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj u svom prvom intervjuu nakon imenovanja.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...