Premijera novog bh. filma “Najsretniji čovjek na svijetu” 9. marta u Sarajevu

Preporučujemo

Premijera novog bosanskohercegovačkog filma “Najsretniji čovjek na svijetu” bit će održana u Sarajevu u četvrtak, 9. marta, objavio je Sarajevo Film Festival.

Premijere će biti održane u CineStaru u Sarajevu u 19 sati, a u 20 sati u Cineplexxu Sarajevo. Svečana projekcija u kinu Meeting Point bit će održana u petak, 10. marta u 19 sati, nakon čega slijedi razgovor s ekipom filma.

Publiku će na premijeri u kinima CineStar i Cineplexx pozdraviti rediteljica filma Teona Strugar Mitevska, koja s Elmom Tataragić potpisuje i scenarij i dio glumačke ekipe.

Kako navode organizatori, uz sjajnu regionalnu glumačku ekipu koju predvode Jelena Kordić Kuret (Asja) i Adnan Omerović (Zoran), domaća publika će vidjeti veliki broj bh. glumaca, među kojima su Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović…

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom. Prema riječima rediteljice, “Najsretniji čovjek na svijetu” je priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu.

Ova britka drama je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je publika film ispratila dugim ovacijama, a nakon toga i na festivalu u Torontu, u selekciji Savremena svjetska kinematografija.

Scenaristica Elma Tataragić i rediteljica Teona Strugar Mitevska i na ovom filmu nastavljaju dugogodišnju suradnju, nakon filmova “Kada dan nije imao ime”, prikazan u programu Panorama festivala u Berlinu 2017. i “Bog postoji, zove se Petrunija”, Takmičarski program, Berlinale 2019.

“Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

“Najsretniji čovjek na svijetu” je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara.

Film će od četvrtka biti u kinima širom Bosne i Hercegovine, najavljuje Sarajevo Film Festival.

Najnovije

Predsjednica Evropskog parlamenta poručila Krišto: Sankcije Rusiji i Bjelorusiji provedite do kraja

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, jučer i danas boravi u Briselu gdje će obaviti niz sastanaka...