Preminula od gripe nakon što je odbila da kupi lijekove jer su skupi

preporučujemo

Heather Holland (38), američka učiteljica iz Texasa umrla je od komplikacija gripe nakon što je odustala od antivirusnih lijekova jer su preskupi. Iza sebe je ostavila muža i dvoje male djece.

Američki mediji prenose da je njen muž dan prije nego što je otišla u bolnicu kupio lijek za Tamiflu za 116 dolara. Ipak, bilo je prekasno.

Stručnjaci smatraju da je trenutna pojava gripe jedna od najgorih u istoriji SAD-a.

“U početku joj je glas bio promukao”, rekao je njen suprug Frank Holland za Wall Street Journal, prije nego što su joj se simptom pogoršali. Doktori su joj propisali lijekove, ali ih je ona odbila kupiti.

“To je bio njen princip. Uvijek je bila štedljiva”, rekao je Holland, dodavši da je u subotu bila na dijalizi, a da je umrla u nedjelju ujutro.

Škole širom SAD se zatvaraju zbog dekomtinacije, a medicinari upozoravaju kako je ovogodišnja gripa posebno smrtonosna, a najviše su ugrožena djeca.

Navodi se da od gripe svake godine umre između 12.000 i 56.000 Amerikanaca, a ove godine se očekuje da će taj broj biti pri gornjoj granici.

Amerikanci se savjetuju da se cijepe protiv gripe, što je najbolji način prevencije.

(M. I.)

Najnovije

Da li se u Sarajevu preko veze vakciniše Pfizerovom vakcinom?

Kod koordinatora za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo Ademira Spahića smo provjerili navode da se pojedinci "preko veze" vakcinišu vakcinama...