Preminuo član Mostar Sevdah Reuniona Nedeljko Kovačević

Preporučujemo

Sinoć je u Beogradu, nakon duge bolesti, preminuo član i violinista grupe Mostar Sevdah Reunion Nedeljko Kovačević. piše radiosarajevo.ba.

Kovačević je rođen 28. aprila 1945. godine u Mostaru.
Tako je od septembra 1966. godine pa sve do odlaska u vojsku 1972. godine, bio je član narodnog orkestra RTV Sarajevo.
Nakon služenja vojnog roka 1974. godine, vraća se u rodni grad i počinje svirati u Simfonijskom orkestru Mostar a paralelno osniva i vlastiti orkestar Veseli mostarci.

Na početku rata u BiH, tačnije u aprilu 1992. godine odlazi u Beograd i tamo ostaje sve do danas. U Mostar Sevdah Reunion dolazi zahvaljujući svom prijatelju Mostarcu Ilijazu Deliću u vrijeme snimanja drugog albuma.

Njegov prijatelj Fazlija Hebibović za njega kaže da je bio virtouz na violini, koji je iz ovog krhkog instrumenta izvlačio najtananije tonove.
“Ikona prijeratnog Mostara, posebno posebno hotela Neretva, Bristol, Mostar i Ruža, u kojima je, sve do nesretnog rata, ljudima svakodnevno uljepšavao život. Ljude je, osim najtananijim zvucima violine i umilnim glasom, osvajao i širinom svoga osmijeha, vedrinom svog duha, liskalucima.
Mostar je ostao siromašan za još jednog dragulja, iznjedrenog iz njegove vale. Zvuci njegove violine sviraće u dušama svih onih koji su ga poznavali i družili se s njim”, kazao je Mostarac Fazlija Hebibović.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...