Presuda za tuču i pucnjavu u sarajevskom klubu Podrum

Preporučujemo

Akterima pucnjave u sarajevskom klubu Podrum Alenu Boduloviću, Edinu Smajiću, Alenu Bistrivodi, Elviru Javorovcu i Enisu Koziću danas će u ponovljenom postupku u Kantonalnom sudu Sarajevo biti izrečena presuda zbog pokušaja ubistva, izazivanja opšte opasnosti i nasilništva.

Na prethodnom ročištu u završnim riječima tužiteljica Meliha Dugalija podsjetila je da je Vrhovni sud FBiH uvažio žalbe odbrane i vratio postupak na ponovno suđenje, te dodala da ostaje kod ranije datih završnih riječi. Istakla je da su izvedeni dokazi vezani za zakonitost pribavljanja snimaka videonadzora iz Podruma. Pojasnila je da zapisnik sa uviđaja ima vrijednost dokaza, te dodala da su snimci videonadzora izuzeti tokom uviđaja. Navodeći da su snimci videonadzora zakoniti dokazi, tužiteljica je kazala da će pomoći Vijeću da odredi krivnju optuženih. Govoreći o čitanju iskaza Draška Erbeza, Dugalija je rekla da on nije mogao biti neposredno ispitan u sudnici, jer je u bijegu i za njim je raspisana potjernica, piše Oslobođenje.

- -

Advokat Muhidin Kapo istakao je da preciziranom optužnicom nisu konkretizovane radnje koje se Bistrivodi stavljaju na teret, te da je pitanje da li te radnje predstavljaju krivično djelo. Kapo je zatražio da se Bistrivodi izrekne oslobađajuća presuda.

Bodulovićeva braniteljica Nina Kisić podsjetila je da je Vrhovni sud našao četiri povrede krivičnog postupka, te dodala da u optužnici ima više činjenica koje nisu dokazane. Kazala je da se prilikom incidenta u Podrumu radilo o nužnoj odbrani jer je Elvedin Škrijelj imao pištolj i prijetio Boduloviću.

Optuženi Bodulović je to potvrdio, rekavši da je Škrijelj prišao njegovom društvu i izazvao eksces. Dodao je da su on i Škrijelj bili prijatelji, te priznao da je pucao u njegove noge, a ne da ga ubije. Potom je naveo da je Tužilaštvo pokušalo sakriti iskaze nekoliko svjedoka koji su išli u prilog odbrani optuženih.

Prema optužnici, Bodulović i drugi su 21. marta 2015. došli u klub Podrum u kojem su već bili Elvedin Škrijelj i Jasmin Gusinjac. Potom je došlo do tuče te je Bodulović izvadio pištolj, njime udario u glavu Gusinjca, pucao i pogodio Draška Erbeza. Bodulović je ponovo pucao i pogodio Škrijelja u grudi i stomak.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...